Internetā publicē zagtas e-pasta adreses un to iespējamās paroles; Sarakstā ir arī adreses no Latvijas

Kādā interneta vietnē daļēji publiskotas daudzus gadus nelegāli vāktas interneta lietotāju e-pasta adreses un ar šiem lietotājiem saistītās interneta paroles, raksta portāls lsm.lv
Apjomīgajā sarakstā atrodami arī Latvijā reģistrēti domēni, to skaitā – dažādu valsts iestāžu darbinieku e-pasta adreses. Interneta drošības eksperti atzīst – šādi apkopojumi parādās laiku pa laikam, bet tik apjomīga datu bāze vēl nav redzēta

Mājaslapā ar nosaukuma “gotcha”, ko šajā gadījumā varētu tulkot kā “iekriti gan!” apkopots pusotrs miljards e-pasta adrešu un kopā ar tām lietotās paroles. Starp tām arī vairāk nekā pusmiljons Latvijā reģistrētu domēnu.

Lasi arī: Ir paziņots, ka vietni ”Whatsapp” varēs lietot tikai sākot no 16 gadu vecuma un nē, tas nav joks!

Kā skaidro informācijas tehnoloģiju eksperts no “cert.lv”, šos datus pat vairāk nekā 10 gadu garumā ieguvuši hakeri, uzlaužot dažādas interneta vietnes, kur lietotājam jāreģistrējas ar e-pastu un paroli.

“Diemžēl nevar teikt, ka šie konti būtu izdomāti un paroles būtu no zila gaisa grābtas. Tās tiešām ir reālas, e-pasti arī ir reāli,”

atzīst “Cert.lv” IT drošības speciālists Gints Mālkalnietis. “Diezgan daudz paroles savulaik tika nopludinātas ar “linkedin”, ar vēl dažādiem uzlauztiem populāriem resursiem,” viņš komentē.

Šķir otru lapu, lai lasītu vairāk

Pievienot komentāru