Izdzēru alus kausu. Kad var droši sēsties pie stūres, lai līgo svētkos iztiktu bez soda?

Šis ir viens no populārākajiem jautājumiem pirmssvētku dienās.

Atbilde uz jautājumu, vai pie pusdienām iedzert glāzi vīna vai kausu alus, ja stāvvietā novietota automašīna, nav nemaz tik viegli atbildama. Lūk, mēs mēģinājām noskaidrot atbildi.

Atgādinām, ka Latvijā ir aizliegts vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles (vai 0,2 promiles, ja vadītāja stāžs nepārsniedz 2 gadus).

Tas ir saprātīgi, jo jebkura cilvēka ķermenī ir sastopams endogēns alkohols, un tā ražošana var palielināties pēc fermentētu piena produktu, kvasa un limonādes, siltu sulu, rupjmaizes un desas, pārgatavojušos banānu, šokolādes un pat apelsīna vai mandarīnu patēriņa.

Teorētiski pāris stundas pēc alus kausa vai vīna glāzes izdzeršanas, var droši sēsties pie automašīnas stūres. Tomēr vienlaikus tas nav viennozīmīgi nosakāms, un būs atkarīgs no lietotā dzēriena, uzkodām un arī no ķermeņa individuālajām īpašībām – svara, aknu stāvokļa, spiediena… pat psiholoģiskā stāvokļa.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

  • <cite class="fn">Trumpe</cite>

    Pilnīgas muļķības. Mans svars 110 kg. Izdzerot 0,5l 5% alus, pēc 20 min., mērot ar profesionālo alkometru, uzrāda 0 promiles.

Pievienot komentāru