Jo vēlāk vīrietim dzimst bērni, jo vairāk veselības problēmu viņiem ir

Mūsdienu sabiedrībā, kur pirmajā vietā izvirzās karjeras veidošana un ar to saistītā finanšu veiksme, par vecākiem kļūst aizvien vēlāk. Noskaidrot, vai tas ir labi vai slikti pēcnācējiem, nolēma starptautiskā zinātnieku komanda.

Jo vēlāk vīrietim dzimst bērni, jo vairāk veselības problēmu viņiem ir. Pie šāda secinājuma nonāca krievu un angļu biologi, izpētot ierakstus somu baznīcu grāmatās, kas datējamas no 1688. līdz 1899. gadam. Šis ir pirmais pētījums, kurā tikai izsekota senču vecuma ietekme uz pēcnācēju veselību.

Tas aptver trīs paaudzes. Novērojumu laika posms tikai izraudzīts apzināti: pirmsindustriālajā Somijā nebija kvalitatīvas medicīniskās palīdzības un efektīvās demogrāfiskās politikas, tai pašā laikā tika nepārtraukti fiksēti dzimšanas, laulību un nāves dati.

Zinātnieki statistiski apstrādāja datus par to cilvēku tēvu, vectēvu un vecvectēvu vecumu, kas bija nodzīvojuši līdz 15 gadu vecumam. Un atklāja, ka tie cilvēki, kuru senči trijās paaudzēs kļuva par tēviem vidēji 30 gadu vecumā,62% gadījumos nodzīvoja vismaz līdz 15 gadu vecumam.

Savukārt tie, kuru senči pēcnācējus gādāja 40 gadu vecumā 15 gadu vecumu sasniedza tikai 52% gadījumos. Tas nozīmē, ka gados jaunāku tēvu bērniem bija par 13% lielākas izredzes nodzīvot līdz pieaugušam vecumam.

Turklāt tika noskaidrots, ka sievietes, kuru vīriešu dzimtas senči bija gados vecāki vīrieši, retāk apprecējās. Tiesa gan, zinātnieki nenoliedz, ka tieši šos rādītājus varēja ietekmēt arī citi faktori.

Biologu rezultāti saskan ar iepriekš iegūtiem datiem par to, ka, jo vecāks ir vīrietis, jo vairāk mutāciju uzkrājas viņa dzimumšūnās. Tas nozīmē, ka aizvien vairāk šādu mutāciju viņš nodod saviem bērniem, kas samazina pēcnācēju ģenētisku pielāgotību. Mutācijas var arī uzkrāties un tiek nodotas no paaudzes paaudzē.

Lasi vēl: Trīs zodiaka zīmes, kuras pēdējā maija nedēļā var gaidīt satriecošas likteņa dāvanas

Jau iepriekš amerikāņu zinātnieki noskaidroja, ka 60% gadījumos tēvu ģenētisko materiālu pēcnācēji izmanto aktīvāk nekā mātes.

Tas nozīmē, ja cilvēks manto kādas saslimšanas gēnu pa mātes līniju, tad šī saslimšana būs mazāk izteikta, nekā slimība, kas mantota no tēva puses.

Avots:

vzdyhaj

COMMENTS

Pievienot komentāru