Kā izaudzēt lielus sīpolus, kas glabāsies ilgu laiku

Lai arī es neesmu ļoti izcils dārznieks, tomēr sīpoli man aug ļoti labi. Viss pateicoties kaimiņam, kurš dalījās savā sīpolu audzēšanas noslēpumā.

Pirmais noslēpums

Sīpoliem nepatīk māla augsne, ja tev tāda ir, tev ir nepieciešams uzbērts smiltis un kūdru uz dārza augsnes, visu samaisīt. Un vēl ir nepieciešama vāji sārmaina augsne, ja tavā dārzā ir skāba augsne, tad rudenī (pavasarī to darīt ir pa vēlu) ir nepieciešams izkaisīt dolomīta miltus priekš dezoksidācijas.

Otrais noslēpums

Stādot sēklu stādījumus, pirms tam tev tie 10-20 minūtes jānotur kālija permanganāta šķīdumā, lai dezinficētu stādāmo materiālu.

Trešais noslēpums

Tad tev ir nepieciešams apgriezt dīgstu galus, lai sīpols augtu ātrāk.

Ceturtais noslēpums

Uz stādiem uzber nedaudz parastu sāli, tas palīdzēs cīņā pret sīpolu mušiņām.

Piektais noslēpums

Līdzās sīpolu dobei iestādi burkānu dobi. Tas aizbiedēs sīpolu mušiņu uzlidojumu. Un sīpoli, savukārt, aizbiedēs burkānu mušiņas. Tātad, sīpoliem un burkāniem jāaug līdzās!

Sestais noslēpums

Veic trīs mēslošanas fāzes:

  • Pirmajā fāzē sagatavo sekojošu mēslojumu: vircu (1 litrs kūtsmēslu ūdens) vai vistas mēslus sajauc ar iepriekš ūdenī izšķīdinātu 30-40 g superfosfātu, kā arī pievieno glāzi pelnu.
  • Otrā mēslošana notiek pēc divām nedēļām: 30 g superfosfātam pievieno 10g urīnvielu un 5 g kāliju, kas viss atjaukts ar spaini ūdens.
  • Trešā mēslošanas fāze paredzēta jūnija beigās, kad 30 g superfosfātam pievieno 10g urīnvielu un 5 g kāliju. Ja mēslo jūlija sākumā, tad urīnvielu izslēdz.

Un nekādā gadījumā neļauj pārsniegt slāpekļa mēslošanas līdzekļu apjomu,  jo no tā augs tikai cietīs. No potaša mēslošanas līdzekļiem kālija sulfāts ir labākais, jo sīpoli pieprasa sēru. Un sīpolu ilgnoturība jeb saglabājamība ir atkarīga no kālija. Tas ir sastopams arī  pelnos.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru