Kā mājas apstākļos pagatavot garšīgu halvu?

Kopš bērnības daudziem labi pazīstama halva ir gan ļoti garšīga, gan veselīga, ja vien ir pagatavota mājās. Vai esat kādreiz garšojuši mājās gatavotu halvu? Šo veselīgu gardumu ir ļoti viegli pagatavot pašu rokām.

Kopš bērnības labi pazīstamais vārds „halva”nozīmē ne vairāk ne mazāk kā „saldumi”.  Šis ir kopīgs arābu virtuvei raksturīgu austrumu desertunosaukums. Halvu gatavo ne vien no riekstiem, bet arī no miltiem, dārzeņiem un cukura.

Pirmo reizi halva tika pagatavota Irānā. No turienes tā tika izplatīta uz visiem Tuvajiem Austrumiem, tālāk uz Āziju un Ziemeļāfriku. Krustnešu karagājienu laikā halva atceļoja arī uz Eiropu. Rietumeiropā tā iedzīvojusies tikpat labi, kā visi pārējie riekstu deserti – franču griljāža un gruzīnu kozinaki.

Halvas veidi

Visu tradicionālo halvu var iedalīt divos veidos:

  • halva no vidējā maluma miltu un cukura bāzes ar piedevām;
  • halva no saberztiem riekstiem un sēklām.

Miltu halvas pamatā ir sviests un cukurs. Parasti pievieno kviešu miltus semolina vai mannu, kā arī rīsu un kukurūzas miltus. Sviestu sajauc ar miltiem un nedaudz apvāra cukura sīrupā.  Šāda halva ir populāra Grieķijā, Irānā, Turcijā, Indijā, Pakistānā un Afganistānā.

Semolinas halva tiek gatavota no augu eļļas ar kviešu miltiem, cukura sīrupa un sviesta. No sastāvdaļāmtiek vārīta bieza masa, bet pirms tā sāk atdzist, tai pievieno dateles, rozīnes, mandeles vai valriekstus.

Kukurūzas miltu halva r īpaši populāra Grieķijā. Pati garšīgāka tiek saukta par „farsalu” jeb „farsalonu” un tiek gatavota ar dāsnu karameles devu.

Rīsu miltu halvu var nogaršot Tanzānijā, kur to vāra uz kokosriekstu piena bāzes.

Dārzeņu halvu gatavo Indijā un Pakistānā. Bet pati populārākā Indijā ir burkānu halva, kas ārēji vairāk atgādina britu pudiņu. Jo tuvāk ziemeļiem, jo vairāk halvas sastāvā parādās sakņaugi – bietes, kartupeļi, bet Pakistānā arī dažādi pākšaugi.

Otrs halvas veids, kas ir vairāk izplatīts Eiropā, ir sēklu un riekstu halva. Pašas populārākās ir sezama un saulespuķu sēklu halva, tačusastopamas arī zemesriekstu un mandeļu halvas. Turklāt pastāv arī lazdu un Indijas riekstu, valriekstu un pistāciju halva. Savukārt Tuvajos Austrumos un Vidusjūras valstīs par populārāko kļuva tahini un sezama sēklu halva.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru