Auto jaunumi: super viegls nākotnes auto

Automašīnu dizaineri ir radījuši lielisku risinājumu tiem autovadītājiem, kas ir noguruši no sastrēgumiem un stāvvietu trūkuma. Divvietīgais EN-V – Electric-NetworkedVehicle (elektriskais tīkla automobilis) izņemot to, ka ir ļoti ērts šajā ziņā, ir radīts arī ekoloģisku, enerģijas patērēšanas un pieejamības problēmu risināšanai.

General Motors radītais EN-V spēj apgriezties par 360o un to var ekspluatēt gan manuālajā režīmā ar autovadītāju, gan bez tā. Jaunais konceptuālais auto strādā no baterijas, turklāt ar vienu uzlādi pietiek, lai ar maksimālo ātrumu 40 km/h nobrauktu 40 kilometrus.

Vienīgais šīs automašīnas trūkums ir nespēja stāties pretī pilnizmēra automobiļiem. Tomēr pilsētās ir iespēja izveidot atsevišķas joslas, kas būs paredzētas īpaši EN-V kustībai.

Vai EN-V nonāks auto tirgū? Visticamāk, nē. Vismaz ne tajā izskatā, kādā šīs auto ir izveidots šobrīd. Taču pati EN-V ideja, ka īpaši viegla un lēta pilsētas auto koncepts,ir futūristiska un interesanta. Turklāt šī koncepcija ir tikai savas attīstības sākumā.

Savukārt jau tagad tiek izstrādātas ierīces, kas spēj identificēt smadzeņu raidītos viļņus un pārveidot tos par mehānisku darbību, tādējādi pārvaldot ekstremitāšu protēzes, robotus un videospēles. Šādā veidā jau tuvākajā laikā par realitāti kļūs televizora un telefona attālināta pārvaldīšana.

Lasi vēl: Kā mājas apstākļos pagatavot garšīgu halvu?

Taču jau tagad ir radīta jauna BrainDriver lietotne, ar kuras palīdzību cilvēks spēs vadīt auto ar savu domu spēku. Berlīnes Universitātes mākslīgā intelekta profesors Rauls Rohass kopā ar pētniecisku grupu izmanto BrainDriver elektroencefalogrāfijas pielikumu smadzeņu elektriskās aktivitātes fiksēšanai. Sākotnēji šo rīku datorspēlēm radīja San Francisko kompānija Emotiv.

Pirms jauna zinātnieku izgudrojuma izmantošanas, autovadītājam būs nepieciešams iziet veselu virkni psiholoģisku sagatavošanas testu. Izmantojot Emotiv radītu garnitūru, ierīce ieraksta cilvēka smadzeņu darbību, tas nozīmē, ka tā sāk atpazīt, ka vadītājs vēlas nogriezties pa labi vai pa kreisi.

Pēc Rohasa vārdiem, lietotne pagaidām nav gatava darbam, lai gan šādām tehnoloģijām ir milzīga nozīme autonomās vadīšanas attīstībai.

Avots:

doma

Pievienot komentāru