Kāju pietūkums nav tik nevainīgs kā tu domā – tas var signalizēt pat par sirdskaiti. Nekavējies ar ārsta apmeklējumu!

Tūskas parādīšanās uz kājām ir tikai simptoms. Tas var signalizēt gan par veselībai nekaitīgiem pagaidu traucējumiem organismā (piemēram, ja cilvēks ir izdzēris daudz ūdens), gan par ļoti nopietnām slimībām, vēsta vietne “sobesednik.ru”.

Lielākajā daļā ģimeņu kāju pietūkumu ārstē ar tautas līdzekļiem: daudzi cilvēki prot pagatavot kompreses vai veikt ķermeņa ietīšanu, viņi zina, kuriem augiem ir diurētiska iedarbība.

Šādi mājas apstākļos veikti pasākumi ir efektīvi un noderīgi. Tikai tev ir labi jāsaprot, kad tos var izmantot, un kad pašārstēšanās kaitē tavai veselībai un ir nepieciešama kvalificēta medicīniska palīdzība, dažkārt tūlītēja.

Kad doties pie ārsta

Pamanot apakšējo ekstremitāšu pietūkuma pazīmes, mēģini noskaidrot šā stāvokļa cēloni. Iemesls var būt acīmredzams, ja:

– Esi guvis ievainojumu kāju apvidū – izmežģījums, sasitums, lūzums (pat maz pamanāms kājas pirkstiņa lūzums). Tas viss, kā arī apdegumi var izraisīt tūsku, dažreiz būtisku;

– Lielāko daļu laika atrodies vertikālā stāvoklī (piemēram, strādā aiz veikala letes);

– Pastāvīgi valkā apavus uz augstiem papēžiem;

– Tev ir ieradums sēdēt sakrustotām kājām. Tu sēdi zemos vai pārāk mīkstos sēdekļos, kas arī izraisa pietūkuma parādīšanos;

– Tev ir mazkustīgs dzīvesveids un neizdodas zaudēt svaru līdz normas līmenim;

 

– Tev ir alerģija pret noteiktiem medikamentiem, un tu patlaban tos lieto. Bet pat tad, ja alerģiju nav, noteiktu medikamentu lietošana var izraisīt kāju pietūkumu, tostarp vīriešu un sieviešu dzimumhormoni vai zāles paaugstināta asinsspiediena pazemināšanai.

Pēdējā gadījumā nepieciešama steidzama vizīte pie ārsta – tikai viņš var atcelt (vai aizstāt) zāles, no kurām ir nevēlama reakcija.

Kā ārstēt tūsku

Ja ir skaidrs, ka tūsku izraisījis tavs dzīvesveids, darba specifika vai neveselīgi ieradumi, tu pats/pati vari palīdzēt savām kājām.

Pēc stāvoša darba velti laiku, lai pagulētu ar piepaceltām kājām – tas uzlabos stāvošu asiņu aizplūšanu. Miega laikā zem kājām vari palikt spilvenu vai mazu veltni, lai kājas atrastos virs sirds līmeņa.

Lasi vēl: No šīm lietām ir obligāti jāatbrīvojas līdz pavasarim, lai tas būtu ražīgs un panākumiem bagāts

Īpaša ēdienkarte

Pievērs uzmanību savai ēdienkartei! Tajā vajadzētu būt produktiem, kas satur kāliju – banāniem, lapu salātiem, aprikozēm persikiem. Vasarā ieteicamas ogas, kurām ir diurētiska iedarbība, tostarp arbūzs, brūklenes, zemenes.

Gadījumā, ja neviens no iepriekšminētajiem kāju pietūkuma iemesliem nav acīmredzams un tautas līdzekļi nepalīdz, steidzami jākonsultējas ar terapeitu vai ģimenes ārstu, kardiologu, flebologu, urologu.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru