Kas jāņem vērā, izvēloties kaķu barību zooveikalā? TOP 5 padomi

Kaķi attiecībā uz piedāvāto maltīti var būt diezgan izvēlīgi. Tomēr jāatceras, ka līdztekus maltītes izvēlei, kas iepriecinās mājas mīluli, tai jābūt arī atbilstošai, lai kaķis būtu vesels.

Protams, arī izmaksas ir svarīgs faktors, kas pēdējā lakā saistībā ar plašo cenu pieaugumu rada spiedienu uz daudzām mājsaimniecībām. Ieskaties padomos, kā izvēlēties pareizo barību zooveikalā un kāpēc tas ne vienmēr nozīmē visdārgāko izvēli.

 

Vērtīgs padomdevējs būs kaķa veterinārārsts, ar kuru kopā apspriest kaķa uztura vajadzības atkarībā no kaķa šķirnes, vecuma, svara un citiem aspektiem.

Izvēle starp slapjo vai sauso barību

Neskatoties uz ilgstošajām debatēm par to, vai kaķim vislabāk piedāvāt slapjo vai sauso kaķu barību, vissvarīgākais ir izvēlēties kaķu barību zoo veikalā, kas atbilst kaķa uztura vajadzībām, ņemot vērā šķirni un vecumu.

Tā kā nav pietiekami daudz pierādījumu, lai viennozīmīgi teiktu, ka kāda izvēle ir pārāka, veterinārārsts varēs ieteikt vispiemērotāko diētu. Turklāt nereti abu barības veidu apvienošana var būt laba izvēle, jo kaķim noteikti patiks barības tekstūru dažādība. Izvēloties vienu vai otru barošanas virzienu, svarīgi pārliecināties, ka izvēle ir par labu augstas kvalitātes kaķu barībai, kas atbilst nozares vadlīnijām un ir uzturvērtības ziņā piepildīta un sniegs vislielāko labumu mājas mīlulim.

Protams, kaķa saimnieks var veltīt stundām ilgu laiku, izvēloties barību kaķim, tomēr tieši pats mājas lolojumdzīvnieks būs tas, kurš sniegs gala vērtējumu, vai pārtika iet pie sirds vai nē.

Vecumam ir nozīme: barības izvēle konkrētam kaķa dzīves posmam

Katra kaķa uztura vajadzības mainīsies atkarībā no tā, cik vecs tas ir, tāpēc ir svarīgi izvēlēties diētu, kas atbilst konkrētā kaķa dzīves posmam.

Labs veids, kā sākt, ir meklēt noteiktu diētu atkarībā no tā, vai kaķis ir:

Kaķēns – līdz 12 mēnešu vecumam

Pieaudzis kaķis – no 1 līdz 7 gadiem

Vecāka gadagājuma kaķis – 7+ gadi

Aktivitātes līmenis un enerģijas patēriņš, kas nepieciešams vecāka gadagājuma kaķim, pilnīgi atšķiras no kaķēna aktivitātes līmeņa un enerģijas patēriņa. Olbaltumvielas un taukskābes ir svarīgas augšanas laikā, taču tas, cik daudz kaķim nepieciešams, samazinās līdz ar vecumu.

Vecāka gadagājuma kaķiem noteikti jāseko līdzi svara pieaugumam, jo aktivitātes līmeņa pazemināšanās nozīmē, ka ir lielāks risks aptaukoties.

Protams, arī kaķa dzīvesveids, piemēram, kaķis dzīvo tikai iekštelpās vai ārā, šķirne un konkrēts veselības stāvoklis, tostarp grūtniecība, var ietekmēt arī to, kāda diēta viņam būtu vispiemērotākā, tāpēc labāk to apspriest ar veterinārārstu.

Labam uzturam nav jābūt dārgam

Var šķist, ka tērēt vairāk naudas nozīmē vairāk mīlēt kaķi, taču veselīgai un garšīgai kaķu barībai nav jābūt izsmalcinātai un dārgai.

Apskatot iepriekšējos kritērijus, svarīgi izvērtēt cenas un kvalitātes attiecību. Nereti arī lētāki kaķu barības zīmoli piedāvā ar barības vielām piepildītu barību.

Aptaukošanās iespējamības samazināšana

Pārcensties un pārbarot mīļoto mājdzīvnieku ir pārsteidzoši viegli, un no tā ir jāuzmanās, jo pieaug aptaukošanās biežums, un tā ir viena no galvenajām bažām, ko minējuši veterinārārsti, tāpēc ir vērts būt modram attiecībā uz mājas mīluļa svaru un ne pārāk iepriecināt ar gardumiem un uzkodām starp ēdienreizēm.

Piesardzība attiecībā uz veģetāra uztura ieviešanu kaķa ēdienkartē

Lai gan plašo veģetārisma kampaņu dēļ kaķa saimnieki var mēģināt samazināt gaļas patēriņu vides apsvērumu dēļ, kaķi ir dzimuši gaļēdāji un tiem ir nepieciešama neaizvietojamā aminoskābe taurīns, kas galvenokārt atrodams dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielās, piemēram, gaļā un zivīs, tāpēc parasti nav pilnībā izslēgt gaļu un zivis no ēdienkartes, pārtiekot tikai no dārzeņiem.

Jā, protams, mājdzīvniekam ir iespējams nodrošināt pilnvērtīgu uz augu bāzes veidotu uzturu, taču tas ir daudz sarežģītāk — tas vienmēr ir jāapspriež ar veterinārārstu, lai nodrošinātu, ka konkrētās šķirnes kaķis saņems visas tam nepieciešamās uzturvielas.

Pievienot komentāru