Klavierkvartets. Bēthovens. Brāmss. Ratniece

Jaundarba pirmatskaņojums un divi kamermūzikas zelta fonda opusi vienā vakarā

Sestdien, 18.maijā, plkst. 19.00 Zirgu ielas koncertzālē notiks kamermūzikas vakars, kurā skanēs Santas Ratnieces jaundarbs un divi klasiski kamermūzikas zelta fonda opusi – Ludviga van Bēthovena Klavierkvartets un Johannesa Brāmsa Otrais klavierkvartets. Muzicēs vijolnieks Sandis Šteinbergs, altiste Andra Dārziņa, čellists Ēriks Kiršfelds un pianiste Herta Hansena. Koncertus vadīs mūzikas apskatnieks Orests Silabriedis.

Koncertprogrammas centrālais notikums ir komponistes Santas Ratnieces (1977) Pirmā klavierkvarteta Le feu sur la glace (“Uguns uz ledus”) pirmatskaņojums. Jaundarbs radīts tieši šiem mūziķiem, kas kļūs par tā pirmatskaņotājiem.

Par jaundarbu komponiste raksta: “Mūzika mūs aizvedīs augstu Himalaju kalnos Tibetā, kur atrodas svētais Kailaša kalns. Tibetiešu valodā tas saucas Gangs Rin-po-che jeb dārgais sniega akmens. Skaņdarbu iedvesmoja uz šī kalna ziemeļu sejas vērojamā neparastā un neizskaidrojamā gaisma. Saulrieta laikā un dīvainā kārtā arī naktī kalns zaigo zeltā. Tā ir vizuāla ilūzija – gaisma parādās, izgaismo sniega un ledus klāto kalnu un atkal pazūd. Ar katru reizi gaisma pakāpjas aizvien augstāk un nosedz arvien lielāku laukumu. Kvarteta saliedētajā skanējumā mēs nespējam atšķirt, kur zelta mirdzums sastopas ar ledus mirdzumu un kur atspulgs no saulesgaismas atstaro pašas saules ugunīgo atspulgu ledū. Tie abi pretgaismojas viens otrā. Ar katru reizi vijoles melodija pakāpjas arvien augstāk un augstāk, līdz pāriet nerimstošās un asās klavierpasāžās – apžilbinošā spožumā.”

Koncerta programmā iekļauti arī divi klasiski kamermūzikas zelta fonda opusi, kas Latvijas koncertzālēs dzirdami reti – Ludviga van Bēthovena pusaudža gados komponētais mocartiskais Klavierkvartets Domažorā WoO 36 un Johannesa Brāmsa jaunības gados tapušais monumentālais un skaistais Otrais klavierkvartets Lamažorā op. 26.

Programmu papildinās mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža stāstījums par autoriem, mūziku un laikmetu.

Vijolnieks Sandis Šteinbergs ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra I vijoļu grupas koncertmeistars un JVLMA docents. Kopš 2013. gada, pildot vieskoncertmeistara pienākumus, sadarbojas ar Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri, Tamperes simfonisko orķestri un Norvēģijas ansambli Bit-20. Aktīvs kamermūziķis. Leģendārā klavierkvarteta RIX mūziķis. Saņēmis Lielo mūzikas balvu 2004 (par spožu solo veikumu) un 2012 (kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”).

Andra Dārziņa ir galvenā alta spēles profesore Štutgartes Mūzikas augstskolā. Aktīva kamermūziķe un soliste, koncertējusi daudzviet Eiropā, Japānā un ASV. Labprāt spēlē mūsdienu mūziku, interesējas par latviešu komponistu daiļradi, ir daudzu jaundarbu pirmatskaņotāja. Kā diriģente strādā ar pašas izveidoto orķestri Urban Camerata.

Ēriks Kiršfelds ir Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kameransambļa un klavierpavadījuma katedras docents un pedagogs Jūrmalas mūzikas vidusskolā. Aktīvi koncertē gan kā solists, gan dažādos kamersastāvos. Bijis ilggadējs kamerorķestra Kremerata Baltica solists un čellu grupas koncertmeistars. Par izcilu darbu ansamblī saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu 2009.

Pianiste Herta Hansena ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesore. Aktīvi koncertējoša mūziķe, dažādu kamermūzikas projektu dalībniece, daudzu dziedātāju un instrumentālistu uzticama skatuves partnere. Saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2013 kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”.

Orests Silabriedis – mūzikas žurnālists, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un žurnāla “Mūzikas Saule” galvenais redaktors, Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītājs, tekstu autors, daudzu kamermūzikas projektu iniciators, neskaitāmu koncertprogrammu moderators.

Ieeja koncertā bez maksas.

Projekts tiek īstenots, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda laipnam atbalstam.

Informatīvi atbalsta Latvijas Radio 3 “Klasika”.

Pievienot komentāru