Ko bērns var un ko pat nedrīkst ēst! Pediatra padomi, diemžēl kurus daudzi vecāki neievēro

2 gadu vecums

Otrajā dzīves gadā bērnam dod praktiski tos pašus produktus, ko pirmajā dzīves gadā, bet mainās pārtikas konsekvence un daudzums.

Gaļas vietā 3 reizes nedēļā var dot zivis bez kauliem. No zivs var pagatavot kotletes vai frikadeles.

Desu un šķiņķi otrā dzīves gadā neiesaka lietot.

Paplašinās dārzeņu klāsts. Vasarā var lietot bērna uzturā redīsus, salātus, baklažānus, papriku, tomātus, svaigus gurķus, rāceņus.

Graudaugu vietā periodiski pagatavojiet bērniem makaronus, apvienojot tos ar sieru, biezpienu, gaļu vai dārzeņiem. Pēc diviem gadiem bērns var ēst miltu izstrādājumus (pankūkas). Bet nedrīkst dot bērnam saldas kūkas, cepumus.

Ir stingri aizliegts dot bērniem līdz trīs gadu vecu kūpinātu un ceptu pārtiku.

Ko var dot bērnam no 3 līdz 7 gadiem

Trīs līdz septiņu gadu vecumā bērnu aktivitāte sasniedz maksimumu, tāpēc pārtikas produktos jābūt 4 reizes vairāk ogļhidrātu nekā olbaltumvielām un taukiem.

Šā vecuma bērniem var periodiski pagatavot ceptus ēdienus, taču labāk ir dot priekšrokuvārītiem un sautētiem ēdieniem. Izvairieties pievienot kečupu, sojas mērci, piparus, mārrutkus, etiķi, sinepes, majonēzi.Mēreni izmantojiet sīpolus, ķiplokus, kā arī pētersīļus un dilles.

No 3 gadu vecuma bērns var ēst sviestmaizes ar cieto vai mīksto sieru. Ietveriet bērna diētā krējumu, kā arī jogurtu, biezpienu. Šajā vecumā piedāvājiet bērnam kvasu, tikai esiet uzmanīgi – kvasam jābūt dabiskam, bez konservantiem un krāsvielām.

Lasi vēl: Visas tikšanās ar cilvēkiem ir ieplānojis Dievs, tām nav nejaušības; Dažus lai pārmācītu, dažus lai izmācītu!

Papildus kvasam, ceturtajā dzīves gadā bērns var regulāri lietot melno vai zaļo tēju.

Sēnes bērni var lietot uzturā tikai no skolas vecuma, jo tās ir grūti sagremojamas.

Pediatrs S.B.Sitņiks

Avots:

vk

Pievienot komentāru