Ko darīt, ja lociņi sākuši dzeltēt? Risinājums ir – piebarošanas superlīdzeklis pret dzelti un kaitēkļiem!

Spilgtu zaļumu dažādība sakņu dārzā vienmēr priecē dārzkopja acis, bet īpašu uzmanību piesaista sulīgie zaļo sīpolloku laksti. Bet ko darīt, ja lociņi pēkšņi sāk dzeltēt, un kā to nepieļaut nākotnē?

Sīpols pats par sevi ir nepretenciozs augs, tas viegli pielāgojaslaika apstākļu izmaiņām. Sīpola galviņas nogatavošanās, kas notiek jūlija beigās, izraisa lakstu dzeltēšanu. Vai varbūt ir iestājies sauss laiks, un augs vienkārši nesaņem pietiekami daudz mitruma.

Bet – ja lociņu gali kļūst dzelteni jau pirms norādītā laika, ir vērts veikt vairākus vienkāršus pasākumus. Nevajag steigties uz veikalu, lai iegādātos ķīmiskus piebarošanas un kaitēkļu apkarošanas preparātus – tu vienmēr vari izlīdzēties ar tautas līdzekļiem.

Laistīšana

Dārza laistīšanas laikā neaizmirsti par sīpollokiem – tāpat kā citām kultūrām tiem ir vajadzīgs mitrums. Bez pienācīga mitruma daudzuma sīpoli izaugs mazi.

Regulāra laistīšana vakarā divas reizes nedēļā nelielās porcijās nodrošinās sīpolu augšanu un novērsīslakstu dzeltēšanu.

Laistīšana jāveic vakarā, jo pusdienlaika saule var augu “apdedzināt”. Turklāt reizi nedēļā ir jāuzirdina augsne un jāatceras to arī mulčēt.

Slimības

Centies nepārlaistīt augsni – tas, tāpat kā pārāk ciešisastādīti sīpoli noved pie sēnīšu slimībām.

Bet kā saprast, ka sīpolu skārusi sēnīte? Pietiek izrakt sīpolu un uzmanīgi to aplūkot: sīpols būs mīksts vai pārklāts ar kaut kādu vielu, bet uz saknēm redzams viegls sūbējums.

Lai novērstu sīpolu slimības, ir nepieciešams pareizi sagatavot augsni, pirms stādīšanas izklāt drenāžas slāni, bet sīpolus apstrādāt ar kālija permanganāta šķīdumu.

Pasargāt sīpolus no kaitēkļiem iespējams ar augseku, ikreiz mainot stādīšanas vietu. Četros gados bīstamie kaitēkļi izzudīs no augsnes. Vislabāk sīpolus stādīt blakus burkāniem.

Cīņā pret kaitēkļiem labāk iztikt bez ķīmijas. “Nelūgto viesu” apkarošanai derēs ķiploki, tabaka vai sinepes. Tu vari pagatavot novārījumu vai tinktūru, un tinktūru izmantot profilaksei.Sīpolu apsmidzini ar novārījumu; vari izmantot arī lopbarības raušus, kas jāizbirdina starp augu rindām.

Slāpekļa deficīts

Lociņu dzeltēšanas cēlonis var būt arī slāpekļa bads. Pārmērīgs mitrums un biežslietus no augsnes izskalo derīgās vielas.

Tā rezultātā sīpolu galviņascieš un kļūst mazākas. Labot situāciju palīdzēs augsnes mēslošana ar īpašiem līdzekļiem.

Tos nevajag pirkt, bet gan pagatavot no lietām, kas ir pie rokas: dārzeņu atliekas, kas palikušas pēc vakariņu pagatavošanas, sajauc mucā ar ūdeni un katalizatoru (skābu vīnu,sacukurojušos medu, ievārījumu).

Karstā laikā pēc 3-4 dienām fermentācijas aromāts tev liks saprast, ka mēslojums ir gatavs. Vēsā laikā tev būs jāgaida nedēļa vai divas.

Iegūto šķīdumu atšķaidām spainī ar ūdeni un aplaistām dobes. Labāk to darīt pēc lietus vai parastās laistīšanas – tādējādi mēslojums ātri nonāks dziļāk augsnē.

Lasi vēl: Pašgatavots kausētais siers no biezpiena. Dievīgs smēriņš, daudz gardāks par veikalā pirkto

Spēka zudums

Sīpoli pavasarī pēc iestādīšanas zaudē savu vērtīgo spēku. Situāciju var labot ar pelniem, kurus iebārsta starp augu rindāmizberot puslitru pelnu uz 1 m2 sīpolu stādījumu.

Nevajag stādīt sīpolus pārāk agri, jo pavasara salnu dēļ lociņi var apsalt un kļūt dzelteni.

Īstenojot minētos pasākumus, tu vari viegli novērst sīpolu lakstu dzeltēšanu un iegūt bagātīgu ražu. Neuztraucies par dzelti jūlija beigās – tas nozīmē, ka sīpoli ir nogatavojušies.

Avots:

kazportal

COMMENTS

Pievienot komentāru