“Ļaunais” skaistums: ziedi, kuriem blakus nekas neaug. Tas ir jāzina ikvienam dārzkopim!

Vairākām puķēm ir tik “briesmīgs raksturs”, ka neviens cits augs nevar veselīgiattīstīties blakus tām. Daži ziedi, lai arī rotā vasarnīcu, dārzkopjiem var radīt daudz problēmu.

Pēc ekspertu teiktā, “ļauna daba” piemīt peonijām un rozēm – šīs puķu karalienes nepieļauj, ka tām blakus augcitiziedi un tos vienkārši “nožņaudz” jeb iznīdē.

Tomēr jāmin, ka rozes, lai arī ir “vampīri”, var uzlabot cilvēka bioloģisko lauku, mazināt nogurumu un aizkaitināmību.

Hibisks necieš blakus “kaimiņus”

Līdztekus rozēm tā dēvēto vampīraugu skaitā ietilpst, piemēram, hibisks jeb Ķīnas roze. Šis krūms ātri aug, veido spēcīgu vainagu un pakāpeniski izspiež zemes gabalā esošos “kaimiņus”. Ja tu audzē hibisku dzīvoklī, mēģini to nelikt guļamistabā un virtuvē, jo tas var izdalīt negatīvu enerģiju.

Jā, tieši enerģiju! To pierādījis krievu zinātnieks Vlails Kaznačejevs: šie augi spēj izstarot enerģiju ultravioletāspektra apgabalā.

Arī tomāti un paprika ir kaprīzi

Pieredzējuši augļkopji zina, ka visi augi ir iedalāmi trijās grupās: donori, vampīri un neitrālie, un, ņemot vērā šīs īpašības, ir jāveido jebkurš dārzs.

Tā, piemēram, blakus tomātiem un dekoratīvajām paprikām nevajadzētu neko stādīt – tie izsūc enerģiju no blakus esošajiem augiem un noārda augsni.

Stādot tūjas un cipreses arī ir jāievēro piesardzība – šiem krūmiem ir “smaga” enerģija un tie daudz labāk jūtas atklātās vietās.

Bet nebaidies no šiemaugiem vampīriem: daudziem no tiem ir pozitīva ietekme uz cilvēkiem – tie atbrīvo no pārmērīgas spriedzes un noņem stresu. Tev tikai vajag nostāties blakus, piemēram, aveņu, ērkšķogu vai vīnogulāju krūmiem – tavs noskaņojums nekavējoties uzlabosies, un parādīsies pat veselīga apetīte.

Fikuss un begonija – dārzam un birojam

Pievērs uzmanību tādiem augiem kā fikuss un begonija – vasarā tie var augt dārzā,savukārt ziemā tie jāpārvieto uz telpām, kur pulcējas daudz cilvēku, piemēram, uz birojiem, bet ne uz mājokli. Šo augu unikālā spēja absorbēt negatīvo enerģiju var normalizēt atmosfēru tavā darbavietā,bet mājās tie var radītnogurumu un apātiju mājinieku vidū.

Paparde un efeja var iznīdēt citus augus

Ja tavā dārzā aug priedes vai egles, nemēģini kaut ko iestādīt to tuvumā – šie skujkoki neļaus citiem augiem “ieņemt” viņu teritoriju. Nav arī ieteicams stādīt ziedus vaiizveidot puķu dārzu pie bērzu birzs – tie aizies bojā.

Vēl viens augs vampīrs ir skaistā paparde. Dārzā to ieteicams stādīt iekaramā podā, lai saknes nenokļūtu pie blakus augiem un tos neiznīdētu. Starp citu, papardes lieliski absorbē televizora un datora elektromagnētisko starojumu, tāpēc tās ieteicams novietot dzīvojamā istabā. Tātad, ja rudenī papardi pārvedīsi no dārza uz mājokli, tā kļūs par tavu dabisko aizsardzību. Bet uzmanies – šā auga novietošana guļamistabā var izraisīt bezmiegu un nogurumu.

Lasi vēl: Šādi var efektīvi atbrīvoties no kolorādo vobolēm bez ķīmijas

Par bīstamu “kaimiņu” var kļūt arī mūžzaļā efeja, kas būtībā ir nezāle un tikai pāris mēnešu laikā var iznīdēt citus cieši sastādītus augus.

Bet kopumā bīstamu augu klātbūtni vislabāk nosaka empīriski, jo daudz kas ir atkarīgs ne tikai no stādīšanas plāna, bet arī no augsnes struktūras, mēslojuma daudzuma un debess puses, kurā tie aug.

Avots:

wday

Pievienot komentāru