Portālā lakuga.lv vienuviet par latgaliskās kultūras aktualitātēm

Pasaulē vienīgais medijs latgaliešu valodā “Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv” ik dienu vēsta par latgaliskās kultūras jaunumiem un Latgales kultūras vērtībām, kā arī aktualizē ar latgaliešu valodas saglabāšanu saistītos jautājumus. 2020.gadā vairāku mēnešu garumā portāla darbu finansiāli atbalsta Latgales kultūras programma un Mediju atbalsta fonds. Vienlaikus aktualizējies jautājums par lakuga.lv turpmāko pastāvēšanu un portāla finansēšanas iespējām.

Mediju “Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv” uztur biedrība “Latgolys Studetnu centrs”, kura jau daudzus gadus īsteno dažādus ar latgaliešu valodas saglabāšanu, attīstīšanu un popularizēšanu saistītus projektus. Portāls lakuga.lv savu darbu uzsāka 2007.gadā, tas joprojām ir vienīgais medijs, kura saturs tiek sagatavots tikai latgaliešu rakstu valodā – vēsturiskā latviešu valodas paveidā.

Līdz gada beigām tiek īstenots projekts “Latgales kultūrtelpa: problēmas, analīze un atspoguļojums portālā lakuga.lv”, ik mēnesi piedāvājot vairākus rakstus, kuros atspoguļoti viedokļi par Latgales kultūrpolitikas jautājumiem, latgaliešu valodas lietojumu, pētīts Latgales tēls un par latgaliešiem pastāvošie stereotipi vairāku desmitgažu garumā, atklāti latgaliešu pieredzes stāsti u.c. Šī projekta īstenošanai finansējumu piešķīris Mediju atbalsta fonda.

Portāla pamatsatura sagatavošanu periodā no maija līdz septembrim atbalsta 2020.gada Latgales kultūras programmas, un projekts tiek īstenots ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S “Latvijas valsts meži” finansiālu atbalstu.

Lakuga.lv darbības nodrošināšanai regulāri ticis piesaistīts finansējums dažādos projektu konkursos, t.sk. līdz šim ticis saņemts Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) atbalsts, tas ļāvis portāla darbu nodrošināt bez pārtraukumiem. Tomēr šī gada abos VKKF konkursos saņemts atteikums, pirmajā reizē, kā pamatojumu norādot, ka projekta pieteikums bijis mazāk aktuāls citu konkursā iesniegto pieteikumu kontekstā, otrajā – projekts jau ir atbalstīts VKKF finansiālo iespēju robežās.

Šī situācija aktualizējusi jautājumu par vienīgā tikai latgaliski saturu veidojošā medija nākotni un to, vai Latvijas valstij un Latvijas kultūrtelpai šāds medijs ir vajadzīgs. Jāatzīmē, ka portāla lakuga.lv esamība ir viena no nedaudzajām latgaliskajām aktivitātēm, kas dzīvē palīdz īstenot Latvijas Republikas “Valsts valodas likumā” izteikto apņemšanos – saglabāt, aizsargāt un attīstīt latgaliešu rakstu valodu.

“Ik gadu lakuga.lv darbības nodrošināšanai sniedzam vairākus projektu pieteikumus dažādos konkursos, jo diemžēl kultūras un mediju finansēšanas programmas nedod iespēju finansējumu iegūt visam gadam, bet vien dažiem mēnešiem.

Tas neļauj nedz pilnvērtīgi, nedz tālredzīgi plānot portāla darbu un saturu, un piesaistīt jaunus cilvēkus komandai. Šobrīd pieejamais finansējums pilnvērtīgā režīmā mums ļauj strādāt vien līdz septembra beigām, savukārt no oktobra līdz gada beigām mēs spēsim piedāvāt mēnesī vien dažus rakstus. Mēs šobrīd meklējam risinājumus finansējuma piesaistei, bet nav arī izslēgts, ka 2021.gadā portālam nāksies savu darbību pārtraukt,” saka portāla lakuga.lv redaktore Vineta Vilcāne.

Pievienot komentāru