Lielo pilsētu asociācija ar veselības ministri pārrunā reģionālo slimnīcu darbību

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) pārstāvji tikšanās laikā ar veselības ministri Ilzi Vinķeli pārrunāja virkni jautājumu, kas ietverti deklarācijā par Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību veselības aprūpes jomā, tostarp reģionālo slimnīcu darbību un pārvaldību. Sarunā piedalījās pilsētu domju vadītāji, reģionālo slimnīcu pārstāvji un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminiskis.

Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas interesēja lielo pilsētu vadītājus, ir reģionālo slimnīcu finansējuma jautājums. Sarunā veselības ministre uzsvēra – valdības neapstrīdama prioritāte ir veselības aprūpes finansējums, galvenais izaicinājums ir saistībā ar ātrumu, kādā iedzīvotajam iespējams saņemt pakalpojumu. Un tas savukārt atkarīgs no veselības aprūpei atvēlētā valsts budžeta līdzekļu apjoma. Ministre uzsvēra, ka nepieciešamie līdzekļi reģionālo slimnīcu darbam šī gada budžetā tiks atrasti.

Viktors Valainis, LLPA izpilddirektors: “Kopumā tikšanos ar veselības ministri mēs raksturotu ar pluss zīmi. Veselības ministre apliecināja savu ieinteresētību būtisku veselības aprūpes problēmu risināšanā, no kurām lielo pilsētu vadītājus visvairāk satrauc finansējums reģionālo slimnīcu darbībai. Otrs ļoti svarīgs jautājums, kas jārisina nekavējoties, ir veselības speciālistu trūkums reģionos, kas ierobežo slimnīcu attīstību un pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.”

Tikšanās laikā tika pārrunāts ministres priekšlikums uzsākt reģionālo slimnīcu ārstniecības tarifu pārskatīšanu, lai tie atspoguļotu pakalpojumu pašizmaksu. Pēc I.Vinķeles teiktā, tas ļautu saprast, cik daudz naudas reāli trūkst slimnīcu pakalpojumu izmaksu segšanai no valsts līdzekļiem, un nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu pašizmaksas caurskatāmību ārstniecības iestādēs.

Tāpat ministre informēja, ka turpināsies darbs pie konkrētu kvalitātes rādītāju izstrādes slimnīcām. Tika apspriesta arī valdības deklarācijā iekļautā pakāpeniskā atteikšanās ko kvotu sistēmas veselības aprūpē. Plašas diskusijas arī izraisīja jautājums par speciālistu trūkumu medicīnas aprūpes nozarē, kas īpaši skaudri jūtams reģionos. Lielo pilsētu pārstāvji aicināja nekavējoties ministrei meklēt konkrētus risinājumus šai problēmai.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23. augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas Republikas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas – Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Pievienot komentāru