LLSA tiekas ar Levitu par gatavību COVID-19

Šodien, Valsts prezidents Egils Levits attālināti tikās ar Latvijas Lielo slimnīcu asociācijas (LLSA) biedriem – valdes priekšsēdētāju Valtu Ābolu (Bērnu klīniskā universitātes slimnīca), valdes locekli Imantu Paeglīti (Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca) un valdes locekli Rinaldu Muciņu (Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca), lai pārrunātu klīnisko universitāšu slimnīcu gatavību COVID-19.

Slimnīcu vadītāji prezidentu iepazīstināja ar šā brīža gatavības stāvokli visās klīniskās universitātes slimnīcās (KUS). Atjaunoti individuālo aizsardzības līdzekļu (IAL) krājumi, organizētas apmācības un simulācijas, iespēju robežās pacientiem nodrošinātas attālinātas ārstu konsultācijas, kā arī ieviesti risinājumi, lai apsargātu senioru paaudzi.

Valts Ābols, LLSA valdes priekšsēdētājs: “Tas, cik Latvijas slimnīcas ir gatavas COVID-19 krīzes situācijai – šoreiz ir tikai daļēji atkarīgs no pašiem mediķiem un slimnīcām. Iznākums būs ļoti tieši atkarīgs no infekcijas izplatības scenārija, kura veidošanā līdzdalīgs var būt ikviens cilvēks Latvijā. Īpaši būtiski ir nodrošināt aizsardzības līdzekļus un testēšanas iespējas. Šī krīze ļoti spilgti izgaismo visus tos trūkumus, kas sistēmā krājušies gadu gaitā – piemēram, nepietiekamos cilvēkresursus.

Latvijas medicīna ilgstoši ir pastāvējusi uz tā, ka cilvēki strādā vairākās darba vietās, kam šodienas apstākļos var būt ļoti augsta cena. Inficējoties mediķim ne tikai ir risks pārnest infekciju, bet arī tiek ietekmēta pakalpojumu nodrošināšana. COVID-19 krīze ilustrē ar KUS stratēģisko lomu šādās situācijās, jo līdzās NMPD un SPKC kolēģiem tieši KUS norit aktīvākais sagatavošanās un pacientu vadīšanas darbs.

Skaidri izgaismojas arī infrastruktūras trūkumi, nepietiekamās medicīnas tehnoloģijas un tas, ka esam taupījuši uz IKT attīstības rēķina. Neraugoties uz augstākminēto esam apņēmības pilni darīt visu nepieciešamo, bet sabiedrības atbalsts ir vajadzīgs vairāk kā jebkad agrāk.”

Pievienot komentāru