Noslēpums slēpjas vienkāršībā: Lai tomāti vienmēr būtu lieli un neplaisātu

Ko darīt, lai tomāti neplaisātu

Tomāti nekad neplaisās, ja tuvāk tomātu vākšanas laikam jūs samazināsiet, bet nedēļas – pusotras laikā pavisam pārtrauksiet tomātu laistīšanu, pat tad, ja naktīs ir auksti, bet pa dienu – karsti. Šādā gadījumā arī paši tomāti būs saldāki un aromātiskāki. Turklāt tas attiecas ne tikai uz tiem, kas nogatavinājušies uz krūma, bet arī uz tiem, kas sezonas beigās tika savākti zaļi un negatavi.

Kā izaudzēt gurķus uz komposta kaudzes

Dobi ir jāsāk gatavot vēl rudenī. Uztaisa koka karkasu. Visu rudeni tajā liek dažādus lakstus un zāli. Laiku pa laikam noblietē.

Pavasarī šo kaudzi salaista ar verdošu ūdeni, noteikti pievienojot tam kālija permanganātu. Tajā ieber zemi kopā ar kompostu 15 cm biezumā. Pirmajās maija dienās var ķerties klāt stādīšanai. Zemi salaista ar siltu ūdeni, sausas gurķu sēklas izkārto dobē un ar pirkstu iespiež zemē. Dziļi stādīt nedrīkst. Pa virsu uzber sausu zemi. Sausajam zemes slānim jābūt ne biezākam par 1 cm.

Visu dobi pārsedz ar plēvi. Ja sola salnas un temperatūras pazemināšanos (kas maijā gadās visai bieži), dobi apsedz ar papildus plēves kārtu. Šāda dobe ļoti labi sasilst, bet nezāļu kārta pasargā no zemes aukstuma piekļūšanas.

Dobi tur pārsegtu, līdz parādās dīgsti. Tiklīdz parādās arī zaļās lapiņas, plēvi jāaizvāc vispār, lai audziņi nepārkarst. Tagad dobe jāsedz tikai un vienīgi ar agroplēvi.

Lasi vēl: Kāpēc pie ledusskapja nedrīkst piestiprināt magnētus

Gurķi ir ļoti trausli un jūtīgi augi, tieši tāpēc līdz pat stabili silta laika atnākšanai dobe pa nakti jāsedz. Gurķi ir arī ļoti mitrumprasīgi augi, tiem patīk bieža laistīšana. It īpaši audzējot uz komposta kaudzes, zeme ātri var palikt sausa. Nekad nelaistiet tos ar aukstu ūdeni, tikai ar silu, savādāk augi sāks slimot un var aiziet bojā. Ja uz lapām veidosies balti aplikumi, ir jārīkojas.

Labam dārzkopim vienmēr ir kūtsmēslu uzlējums vai arī pārrūgušās zāles uzlējums. Tieši ar šiem uzlējumiem ir jāsmidzina lapas. Jau pēc dienas – divām šāds aplikums pazudīs. Lai jums veicas dārza darbos!

Avots:

jellyroom

Pievienot komentāru