Pārsteidzoši, bet haizivis baidās no delfīniem. Bet vai tu zini kāpēc?

Haizivis tiek uzskatītas par briesmīgākajām jūras plēsoņām. Bet arī tām ne viss notiek tā, kā gribētos. Izrādās, ka haizivju lielākā ienaidnieki ir delfīni. Kāpēc haizivis baidās no delfīniem, lai gan izmēra ziņā ir daudz lielākas?

Ir versija, ka haizivis bēg no delfīnu redzesloka, jo cenšas saglabāt savu dzīvību. Pēc daudzu pētnieku domām delfīniem piemīt ass prāts, kas cilvēkiem nav līdz galam saprotams. Delfīni neuzbrūk cilvēkiem, tieši pretēji – vienmēr viņiem palīdz, un tas nozīmē, ka delfīni ir maigi un nekaitīgi radījumi. Tajā pašā laikā delfīni ir spējīgi aizstāvēties un uzbrukt.

Delfīni lielā ātrumā ar savu degunu var ietriekties haizivs vēderā vai žaunās, kas ir haizivs neaizsargātākās vietas. Un ļoti daudzos gadījumos tas var izraisīt haizivs nāvi. Agresīvas haizivs priekšā delfīni nekautrējas uzbrukt, un lielākoties pārspēj haizivis un tās pilnībā iznīcina. Ja haizivs laikā spēs aizbēgt, tad viņa saglabās savu dzīvību.

Šis haizivju karš ar delfīniem tiek novērots diezgan bieži, un haizivis vairs nemēģina uzbrukt cilvēkiem neatkarīgi no tā, vai viņas ir izsalkušas, ja tuvumā ir delfīni. Ir bijuši gadījumi, kad delfīni ar saviem deguniem nogalina cūkdelfinus. Un lielākoties tas ir nejaušības pēc, jo pēc savas dabas viņi nav asinskāri dzīvnieki.

Īpaša uzmanība jāpievērš delfīnu attieksmei pret cilvēkiem. Delfīni bieži ir viņu glābēji no haizivīm, vai paglābj no slīkšanas. Netālu no Jaunzēlandes tika dokumentēts reāls gadījums. Delfīni ieskāva četrus peldētājus un neļāva viņiem izkļūt ārpus savas “drošības sienas”.

Lasi vēl: Ja tavs dzimšanas gads beidzas ar 1, gaidi zelta karieti, ja ar 6 un 7 – gatavojies kāzām

Tikai pēc kāda laika viens no peldētājiem varēja izkļūt no delfīnu apsargātā ielok un ieraudzīja milzīgu trīs metru garu haizivi, kas visu laiku peldēja netālu. Gandrīz stundu delfīni neļāva haizivij tuvoties cilvēkiem, līdz peldētāji tuvojās drošam seklajam ūdenim. Šādi stāsti ir diezgan daudz, delfīni ļoti bieži palīdz cilvēkiem izkļūt no nelaimes.

Avots:

vzdyhaj

Pievienot komentāru