Samtenes: līdzeklis pret 100 slimībās, kuru var atrast ikvienā puķu dobē. Izrādās, šie ziedi ir neaizvietojama garšviela gruzīnu virtuvē.

Puķudobēs pilsētu parkos un puķu podos uz daudzīvokļu namu balkoniem no jūnija līdz pat pašām rudens salnām mūs ar saviem saulainajiem ziediem priecē spilgtās un neatkārtojamās samtenes (latīniskais nosaukums tagetes).

Šo ziedu dzimtene ir saulainā Meksika, bet Eiropā viņus ieveda spāņu konkistadori pēc tam, kad Kolumbs bija atklājis Ameriku. Krievijā tie ienāca 18.gs un tolaik saucās kā “afrikāņu ziedi”.

Angļi šos ziedus nosauca par “Jaunavas Marijas zeltu”. Šis nosaukums atnāca no kristiešu tradīcijas Jaunavas Marijas attēlu aplikt ar samtenēm, kuras simbolizēja zelta monētas.

Saskaņā ar leģendu, kad Jāzeps un Marija bēga uz Ēģipti, šo ģimeni sāka vajāt  zagļu banda. Kad viņi sasniedza bēgļus un atņēma viņiem maku, tad no tā naudas vietā izkrita samteņu ziedi.

Tā, protams, ir leģenda, bet ņemot vērā samteņu ārstnieciskās īpašības, viņas tik tiešām var saukt par zeltu. Reti kurš zina, ka šie ziedi ir spēcīgs ārstniecisks līdzeklis cilvēkiem, tie pasargā citus dārza augus no kaitēkļiem, kā arī plaši izmantoti kulinārijā un kosmetoloģijā.

Samtenes ārstniecībā

Tautas medicīnā samteņu uzlējums jau sen tika lietots kā diurētisks, pretsviedu un prettārpu līdzeklis. Samteņu tēju dzēra, lai ārstētu diareju un vēdera koliku.

Meksikas indiāņi izmantoja samteņu uzlējumu, lai pastiprinātu laktāciju mātēm, kas baro bērnus ar krūti, kā arī, lai mazinātu reimatisma sāpes. Bet Indijā ar svaigu samteņu lapu sulu ārstēja ekzēmu.

Mūsdienu zinātne apstiprināja samteņu ārstnieciskās īpašības. Tika konstatēts, ka samtenes palīdz ārstēt aknas un nieres, bet iekaisuma gadījumā mazina sāpes. Samteņu uzlējums uzlabo vielu apmaiņu organismā uz stiprina imunitāti.

Agrīna cukura diabēta stadijā samtenes ir spējīgas samazināt cukura līmeni asinīs, pozitīvi ietekmē vairogdziedzeri. Šo ziedu sastāvā ir karotinoīds, kas samazina kataraktas attīstības risku.

Samtenes ir viens no tradicionālajiem ziediem ukraiņu vainagos, uzticības simbols. Samtenes iepina meiteņu vainagos, lai piesaistītu puisi: lai viņš neaizmirstu ceļu pie mīļotās, lai vienmēr būtu viņai uzticīgs. Tika uzskatīts, ka samtenes aizdedzina mīlestību un dod kaisli.

Samteņu lietošana tautas medicīnā

  1. Fito tēja redzes uzlabošanai

Paņem 1 tējkaroti zaļās tējas, 2 samteņu ziedus, 3 kliņģerīšu ziedi, 2 nātreņu lapas, 1 jauna topinambūra lapa un 2 piparmētru zariņu. Aplej ar 0,5 l vāroša ūdens un apklāj ar dvieli uz 30 minūtēm. Dzer tēju dienas laikā, atšķaidot ar ūdeni. Ar nolējuma atlikumu no rīta vari izmazgāt acis.

Samteņu ziedi labi stiprina redzi, jo satur karotenoīdu – luteīnu, no kā ir atkarīga redzes skaidrība. Lai atjaunotu redzes asumu, tie ieteikts lietot uzturā 3 svaigus samteņu ziedus dienā mēneša garumā. Bērniem doza ir 1 zieds dienā.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru