Saruna Rīgas pilī par bērnu ārpusģimenes aprūpi Latvijā

2.jūlijā Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Saeimas deputāti Inesi Ikstenu un biedrības “Sistēmas bērni” pārstāvjiem, lai pārrunātu jautājumus par bērnu ārpusģimenes aprūpi Latvijā.

Biedrības “Sistēmas bērni” pārstāvji pastāstīja Valsts prezidentam par bērnu un jauniešu dzīves pieredzi, kuri ir t. s. “sistēmas bērni” un piedzīvo ārpusģimenes aprūpi – dzīvo bērnu un jauniešu centros vai audžuģimenēs. Tika pārrunāta bērnu un jauniešu ikdiena, sākot no sadzīves un attiecību veidošanas ar apkārtējiem, līdz pat brīdim, kad 18 gadu vecumā jaunietim vienam pašam jāsāk patstāvīga dzīve.

Valsts prezidents bija vienisprātis ar visiem sarunas dalībniekiem, ka situācija ar t. s. “sistēmas bērnu” aprūpi ir ļoti nevienmērīga un daudzos gadījumos aprūpes sistēma šiem bērniem nesniedz pienācīgu atbalstu. Satrauc arī sociālo darbinieku nesamērīgi zemais atalgojums.

Sakārtot šo sistēmu būtu vispirms Labklājības ministrijas uzdevums, kas tai ir jāveic, aktīvi iesaistot arī pārējās atbildīgās iestādes. Šī jautājuma viens aspekts ir arī bērnu adopcijas uz ārzemēm, par ko Saeimā patlaban notiek debates. Valsts prezidents apsolīja rūpīgi sekot līdzi šīm debatēm.

Pievienot komentāru