Šodien, 1.maijā – Pasaules Astmas dienā – aicina pasākumā ALFĀ bez maksas pārbaudīt plaušu veselību

Baiba Melnace, konsultante

“LEAD.Korporatīvā komunikācija”

Šodien, 1.maijā – Pasaules Astmas dienā – aicina pasākumā ALFĀ bez maksas pārbaudīt plaušu veselību

Pasaules astmas dienā 1. maijā Rīgā, tirdzniecības parkā ALFA no plkst. 12:00 līdz 15:00 varēs bez maksas pārbaudīt plaušu veselību. Akcijas laikā interesenti varēs veikt izelpas mērījumu testus, noteikt savu plaušu vecumu, aizpildīt Astmas kontroles testu, kā arī saņemt informatīvus materiālus par astmu.

Pasākumu organizē Latvijas Astmas un alerģijas biedrība un Latvijas Medicīnas Studentu Asociācija, lai jau divdesmito reizi atzīmētu Pasaules astmas dienu un aktualizētu astmas diagnostikas un ārstēšanas nozīmi Latvijā.

Kaut gan astma ir hroniska plaušu saslimšana, ko izārstēt nevar, mūsdienu medicīna nodrošina lieliskas iespējas labi sadzīvot ar slimību un nodrošināt normālu ikdienas dzīvi pacientiem un viņu tuviniekiem. Savlaicīgi diagnosticējot astmu un pareizi lietojot ārsta nozīmētos medikamentus, slimības simptomi – klepus un elpas trūkums – netraucē cilvēku ikdienas aktivitātēm. Cilvēks ar astmas diagnozi var strādāt, mācīties un pat sportot bez ierobežojumiem. Pavasarī astmas savlaicīga atklāšana un terapijas nodrošināšana ir īpaši svarīga, jo, palielinoties gaisā esošo ziedputekšņu jeb alergēnu koncentrācijai, astmas lēkmju biežums pieaug un pacientu darbaspējas samazinās un dzīves kvalitāte tiek ietekmēta.

Astma ir ļoti izplatīta slimība. Tiek lēsts, ka Latvijā ar astmu slimo 2-5% iedzīvotāju, kas ir aptuveni 40 -100 tūkstoši cilvēku. Pasaulē ar astmu slimo aptuveni 300 miljoni cilvēku.

Pasaules Astmas diena ir ikgadējs pasākums, ko organizē GINA (Global Initiative for Astma), lai uzlabotu izpratni par astmu un astmas pacientu aprūpi visā pasaulē. Pasaules Astmas dienas 2018 sauklis ir “Nekad nav par agru, nekad nav par vēlu! Vienmēr ir īstais laiks ārstēt elpceļu slimības!”

Pievienot komentāru