Šodien pasaulē atzīmē Starptautisko Laimes dienu. Parādi Covid-19 krīzei pigu – noķer laimi aiz astes!

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) 2012. gadā 20. martu pasludināja par Starptautisko Laimes dienu nolūkā atzīt laimes nozīmi ikviena cilvēka dzīvē un atbalstīt ideju, ka tiekšanās pēc laimes ir kopīga visiem cilvēkiem uz planētas.

Tāpat, pēc dibinātāju uzskata, svētki ir izveidoti, lai parādītu, ka laime ir viens no galvenajiem cilvēces mērķiem. Šajā sakarā dibinātāji mudina visas pasaules valstis pielikt pūles, lai uzlabotu ikvienaindivīda labklājību.

ANO aicina visas dalībvalstis, starptautiskās un reģionālās organizācijas, kā arī pilsonisko sabiedrību, tostarp nevalstiskās organizācijas un privātpersonas, atzīmēt Starptautisko Laimes dienu, sarīkojot attiecīgus izglītojošus un tematiskus pasākumus.

Ieviešot Starptautisko laimes dienu, ANO tiecas arī pievērst pasaules sabiedrības uzmanību tam, ka ekonomiskajai attīstībai jābūt līdzsvarotai, vienlīdzīgai un iekļaujošai. Šāda attīstības modeļa ieviešana novedīs pie ilgstošas ekonomikas izaugsmes valstīs, attiecīgi samazinot nabadzību. Turklāt ANO apgalvo, ka, lai sasniegtu globālu laimes stāvokli uz Zemes, ir jāatbalsta ekonomiskā izaugsme ar sociālajām un vides programmām.

Nodibinot Starptautisko Laimes dienu, ANO cenšas arī pievērst pasaules sabiedrības uzmanību tam, ka ekonomiskajai attīstībai jābūt līdzsvarotai, vienlīdzīgai un iekļaujošai. Šāda attīstības modeļa ieviešana novedīs pie ilgstošas ekonomikas izaugsmes valstīs, attiecīgi samazinot nabadzību. Turklāt ANO apgalvo, ka, lai sasniegtu globālu laimes stāvokli uz planētas, ir jāatbalsta ekonomiskā izaugsme ar sociālajām un vides programmām.

Šodien arī tiks publicēts Pasaules laimes indekss, kuru sagatavo ANO. Pirmoreiz šādu dokumentu AN publicēja 2006.gadā, kad mazā budistu kalnu valstiņa Butāna panāca atbalstu savam ierosinājumam atzīt laimi par universālu mērķi.

Lasi vēl: 5 frāzes, kuras noteikti nevajadzētu teikt savai meitiņai, ja vēlat viņai laimi

Laimes mērījumi, laimes indekss patlaban pasaulē kļūst par modes vilni. Līdzās dažādiem izaugsmes rādītājiem, valstis daudzviet pēta, cik laimes pilni vai galēji izmisuši ir iedzīvotāji.

Latvijā tāpat kā visā Rietumeiropā un vispār pasaulē pirmais un vienīgais rādītājs, ap ko grozās visa valsts un politika, ir kopprodukts. Ja tas audzis, lietas iet labi, ja nē – tad slikti. Bet Butāna par šo centrālo rādītāju paņēmusi laimes indeksu. Un viņi to visu laiku mēra un redz, ka iedzīvotāji paliek laimīgāki, lietas iet uz augšu. Daudzas vadošās valstis pēta šo Butānas pieredzi un cenšas sev paralēli ieviest līdzīgus laimes indeksus.

Avots:

calend

COMMENTS

Pievienot komentāru