TOP 10 augi, kas ne tikai rotā mājokli, bet arī uzlabo mājinieku veselību. Tie izdala skābekli pat naktī!

Daudzi cilvēki istabas augus iegādājas, lai rotātu un izgreznotu savus mājokļus. Bet vairāki augi ir īsta skābekļa bumba. Tāpat kā jebkura dzīva radība, augi dzīvo tāpēc, ka elpo.

Bet reti kurš zina, ka vairāki augi ražo skābekli pat naktī, atstājot nomierinošu ietekmi uz cilvēka organismu, mazinot trauksmi, nervozitāti un uzlabojot miegu.

Eksperti siltiiesaka iegādāties kādu vai vairākus no zemāk minētajiem 10 augiem. Tu noteikti sajutīsi pašsajūtas uzlabojumus, ja ieviesīsi kādu no šiem augiem savās mājās!

Alveja

Alveju bez pārspīlēšanas var saukt par unikālu augu, kam vajadzētu būt katrā mājā.

Līdztekus tam, ka alvejas sula var izārstēt gandrīz jebkuru problēmu, kas saistīta ar ādas veselību, ir noskaidrots, ka šis augs naktī izdala arī daudz skābekļa.

Turklāt alveja ir arī īpaši izturīgs augs, tas nav bieži jālaista un par to nav jārūpējas kaut kādā īpašā veidā. Augs ir absolūti nepretenciozs un ļoti viegli pavairojams.

Tāpēc tu vari izvietot alvejas podus visā mājoklī, lai gūtu maksimālu labumu no šā auga.

Sansevjēra (līdakaste) jeb vīramātes mēle

Tev šķiet, ka auga nosaukums izklausās kaut kā draudīgi un nemīlīgi? Nomierinies, tev absolūti nekas nedraud! Gluži pretēji – vīramātes mēle noteikti ir augs, kam jābūt tavā mājoklī.

Tas pamatoti tiek uzskatīts par vienu no labākajiem dabiskajiem gaisa attīrītājiem, kādu vien var iedomāties. Tāpat kā alveja, arī līdakaste ir ļoti nepretenciozs un izturīgs augs, kam nav nepieciešama kaut kāda īpaša kopšana.

Nīms (Indijas ceriņi)

Nebūs pārspīlēti, janīmu (Indijas ceriņus) nodēvēsim par tīrības sinonīmu. Šā auga lieliskās īpašības indiešu eksperti ir dokumentējuši jau sen.

Nīms ne tikai attīra gaisu, bet arī darbojas kā dabīgs pesticīds, radot barjeru starp tevi un kaitinošām mušām un odiem. Patiesībā nīms ne tikai iznīcina kaitēkļus – viņš tos absorbē, kā arī novērš kukaiņu izplatīšanos, neļaujot tiem izveidot kāpurus.

Jāmin gan, ka šā auga audzēšana prasa daudz darba un pacietības. Telpā, kur tiek turēts nīms, jānodrošina daudz saules gaismas, turklāt ieteicams izmantot arī augstas kvalitātes augsni.

Tulsi jeb svētais baziliks

Lai arī bazilika lapas parasti tiek lietotas kā garšvielas, milzīgu labumu sniedz arī aromāts, ko šis augs izplata.

Bazilika lapas izdala ļoti raksturīgu smaržu, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka nervu sistēmu. Ieelpojot to aromātu, samazinās trauksme un nervozitāte. Citiem vārdiem sakot, baziliks dziedina un atjauno mūsu nervu šūnas.

Kad pēc nogurdinošās dienas darbā tu gribi atslābināties, šis augs var kļūt par īstu panaceju un lielisku ķīmisko nomierinošo līdzekļu aizstājēju.

Orhideja

Orhideja, bez šaubām, ir viens no iecienītākajiem augiem un lielisks ikviena mājokļa rotājums. Orhidejas estētiskās īpašības ir grūti pārvērtēt. Tomēr, ja tu domā, ka orhideja ir skaista tikai sava izskata dēļ, tu dziļi maldies.

Ir pierādīts, ka orhidejas ziedi naktī izdala daudz skābekļa, padarot topar ideālu augu guļamistabā. Tāpēc noteikti novieto pāris orhideju podiņu netālu no guļvietas – tādējādi tu nodrošināsi sev un saviem mīļajiem veselīgu un stipru miegu.

Turklāt orhidejas ziedi attīra gaisu no ksilola – kaitīgas vielas, ko satur dažādas krāsvielas. Citiem vārdiem sakot, pateicoties orhidejai, tavs mājoklis būs tīrāks, svaigāks, tajā būs vieglāk elpot ar pilnu krūti.

Neraizējies, ja neesi izcils augkopis. Orhideja ir diezgan nepretenciozs augs, kas neprasa lielas rūpes. Pietiek ievērot elementārus kopšanas noteikumus, lai tas tevi priecētu ar saviem apburošajiem ziediem.

Patiesībā pārāk centīga orhideju kopšanavar izraisīt šo augu bojāeju. Vienkārši pārliecinies, vai augs saņem pietiekami daudz saules gaismas un pareizi to laisti – pārējo paveiks pati orhideja.

Oranžā gerbera

Ienes savā dzīvē nedaudz saules gaismas – ievies šos spilgti oranžos ziedus savā miteklī. Šie neapšaubāmi skaistie ziedi attīra gaisu un atbrīvo no daudzām slimībām. Oranžā gerbera ārstē saaukstēšanos, kā arī novērš vēža veidošanos.

Ir svarīgi atzīmēt, ka šis augs absorbē tādas toksiskasvielas kābenzols. Gerbera veicina stipru un kvalitatīvu miegu, absorbē oglekļa dioksīdu, ko cilvēki izelpo, un tā vietā izdala skābekli. Stādot gerberu, jāņem vērā vairāki noteikumi, jo to ir ļoti grūti pārstādīt un pavairot.

Bendžamina jeb svētais fikuss

Saskaņā ar mītiem, kas apvij šo augu, starp tā lapām dzīvo mirušo dvēseles. Bet ja nopietni, tad fikusa noderīgums ir acīmredzams.

Šā auga lapas ir ne tikai spēcīgs skābekļa avots – tās izmanto arī diabēta un astmas ārstēšanai, kā arī aizcietējumu novēršanai. Iespējams, tieši tāpēc Buda apgaismības sasniegšanai meditēja tieši zem svētā fikusa.

Ziemassvētku kaktuss

Ziemassvētku kaktuss lieliski spēj aizstāt košu svētku eglīti. Šis unikālais augs parasti zied tikai decembrī, bet tā sulīgās lapas dod labumu cilvēka veselībai visu gadu.

Kaktuss izdala skābekli pat naktī, veicinot stipru un veselīgu miegu. Ziemassvētku kaktuss labi jūtas arī tumšās vietās, kas padara to par ideālu guļamistabas dekoru.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru