Upurējot Kaimiņu, Zakatistovs kļūst par “politisko līķi”

Atis Zakatistovs, aizmuguriski nometot Artusu Kaimiņu no KPV LV” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieka amata, iedzen priekšpēdējo naglu kā frakcijas, tā pašas partijas zārkā. Pēdējā būs tad, kad Zakatistovs un kompānija atņems Kaimiņam viņa dibināto partiju, bet “trīsdaļīgā” KPV LV frakcija pilnīgi izšķīdīs, tā liedzot Kariņa valdībai stabilu vairākumu Saeimā un paverot ceļu ZZS un “Saskaņai”.

Šī nav pirmā reize, kad Zakatistovs mēģina atbrīvoties no Artusa Kaimiņa frakcijas vadībā – pirmais mēģinājums bija janvārī, kad Zakatistovs rosināja frakciju balsot par partijas dibinātāja atbrīvošanu no frakcijas priekšsēdētāja biedra amata. Toreiz Kaimiņš amatu saglabāja. Šoreiz “ētikas speciālists” Zakatistovs tā steidzās aizmuguriski atbrīvoties no Kaimiņa, ka neņēma vērā pat to, ka par viņa atbrīvošanu nenobalsoja frakcijas nolikumā noteiktais divu trešdaļu vairākums.

Iespējams, Zakatistova steiga saistīta ar 15. maijā gaidāmo Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas balsojumu par Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai par KNAB ieskatā fiktīvajām konsultācijām uzņēmējam Vieturam Tamužam, un tagad viņš cenšas no opozīcijā esošās ZZS un “Saskaņas” gūt pēc iespējas lielāku atbalstu neizdošanai. “Ētikas speciālistu” neapturēja arī tas, ka Kaimiņš viņu atbalstīja, paziņodams, ka Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai neatbalstīs, un prokuratūras argumenti vairāk vērtējami kā “mēģinājums “piešūt lietu” situācijā, kad tās nav.”

Tikmēr “KPV LV” iekšējais opozicionārs Didzis Šmits publiski izteicis aizdomas, ka vēl valdības veidošanas laikā noslēgta slepena vienošanās par Zakatistova neizdošanu kriminālvajāšanai, ja jaunā valdība netiks sastādīta. Zakatistovs gan šīs runas noliedz, un pieprasa no Šmita atvainošanos, tomēr pilnībā šādu iespējamību izslēgt nevar.

Šobrīd izskatās, ka mēs esam liecinieki “KPV LV” beigu sākumam. Jau tā iekšēji sašķēlusies frakcija drīzumā var izšķīst pavisam. Ja tādā situācijā tiks iniciēts uzticības balsojums Kariņa valdībai, ļoti iespējams, ka valdība to neizturēs. Tas pavērs ceļu uz jaunas valdības veidošanu politiskajās intrigās pieredzējušai Zaļo un Zemnieku savienībai. Ņemot vērā JKP nospraustās “sarkanās līnijas”, iespējama situācija, kad nākamo valdību veidotu ZZS kopā ar “Saskaņu”. Maz ticams, ka Atis Zakatistovs to neapzinās. Ta

u šāda scenārija īstenošanai nepieciešama Artusa Kaimiņa nomelnošana attiecībā uz viņa darbu frakcijā un pašas frakcijas pilnīga izjukšana. Starp citu, ētikas speciālistam Zakatistovam par nomelnošanu ir interesants viedoklis. Kādā partijas mājas lapā publicētā rakstā viņš norāda, ka “nomelnošana ir neizbēgama politikas sastāvdaļa” un “tas ir politisks ierocis”.

Partijas “KPV LV” dibināšanas laikā politiskajās aizkulisēs runāja, ka tieši Zakatistovs esot Kaimiņa partijas darbības režisors un “smadzenes”. Tanī pašā 2016.gadā šīs pašas “smadzenes” sūkstās, ka “šobrīd mums ir Artusa vēlētājs, bet mums jādabū arī tie gudrie savā pusē” un apspriež apstākļus, kādos viņš partijas dibinātāju būtu gatavs upurēt – “ja mēs turpinām Artusu aizstāvēt tajā brīdī, kad viņš ir politiskais līķis, mēs ejam kopā ar viņu…”

Šobrīd, kad “politiskā līķa” statuss draud pašam Zakatistovam, viņš atkal ir gatavs partijas dibinātāja upurēšanai. Artusa Kaimiņa vēlētājs KPV LV 16 deputātus ir ievedis Saeimā, un vairāk Kaimiņš Zakatistovam nav vajadzīgs.

Avots:

Pievienot komentāru