Vai jūs zinājāt, ka ir bīstami uzglabāt maizi polietilēna maisiņā?

Maize ir ne vien garšīgs, bet arī ļoti veselīgs pārtikas produkts. Domājat, ka tā garšo vien jums? Jūs stipri maldāties!

Pelējuma sēnīte ir maizes patiesais cienītājs. Bet labākais kārums pelējumam ir tieši maize, kas tiek uzglabāta polietilēna maisiņā. Tieši šādos miltu izstrādājumu uzglabāšanas apstākļos rodas labākā vide pelējuma sēnītes ātrākai savairošanai.

Bet pelējuma kaitīgums ir jau sen pierādīts fakts. Tā sagrauj šūnu apvalku, un cilvēks sāk nemitīgi slimot ar vīrusu vai baktēriju izraisītām infekcijām. Notiek imunitātes samazināšanās, rodas vielmaiņas traucējumi, bet pelējuma sēnītes izdalītie toksīni indē cilvēka organismu. Bet par visu šo kaišu cēloni var būt visu iecienītā maize, kas iepakota polietilēna iepakojumā.

Kā un kāpēc uz maizes parādās pelējums

Pats briesmīgākais ir tas, ka no pirmā acu uzmetiena gana laba maizes šķēle, ko jūs tikko izvilkāt no iepakojuma, jau var būt inficēta ar pelējumu! Un konstatēt tā klātbūtni, līdz brīdim, kamēr uz maizes neparādās raksturīgi pūkaini vai glumi pleķi, nav iespējams. Savukārt sēņotne jau sākusi ēst jūsu maizīti. Tiesa gan, tā klātbūtni vienmēr var atpazīt pēc raksturīgas sastāvējušās smaržas.

Pastāv trīs pelējuma rašanās iemesli:

Caurspīdīgajā maisiņā rodas ideāli sēnītes augšanas apstākļi. Silts un mitrs – par ko gan citu spēj sapņot pelējums? JA vēl siltu maizīti ielikt celofāna maisiņā, tad iztvaikojošs mitrums noved pie kondensāta veidošanās. Un tieši tas arī kļūst par galveno ātrās sēnītes savairošanās vaininieku.

Ja vienā maisiņā ievieto kopā baltmaizi un rupjmaizi – tas vēl vairāk paātrina pelējuma sēnītes augšanu.

Un jūs nekad nevarat zināt, kādos apstākļos šī maize tika uzglabāta.

Kā pasargāt sevi no pelējuma sēnītes

Cilvēks nemitīgi cīnās ar pelējuma sēnīti. To nav iespējams uzvarēt, taču ir nepieciešams pasargāt sevi no šo mikroorganismu negatīvās ietekmes. Pirmām kārtām, nekad nepērciet un neuzglabājiet maizi polietilēna maisiņos, jo tas pats par sevi ir šīs sērgas izplatīšanas avots.

Lasi vēl: Dzīvnieku patversmē ”Mežavairogi” nonāk stipri nobadināti suņi, kuriem nebija pieejas, ne ūdenim, ne barībai

Ja esat sajutuši vai ieraudzījuši, ka pelējums sācis uzbrukumu jūsu maizei, tad vienīgais pareizais risinājums būtu to izmest. Atceraties, ka nepietiek vienkārši nogriezt sapelējušu garoziņu. Bīstama ir arī sausiņu kaltēšana, jo pelējuma sporas vienalga saglabāsies.

Ja kādu iemeslu dēļ polietilēna maisiņš ir vienīgais veids, kā uzglabāt maizi, tad tajā noteikti ir jāuztaisa ventilācijas caurumiņi. Un dažādus maizes veidus vienmēr uzglabājiet atsevišķi.

Esiet veseli!

Avots:

nuinu

Pievienot komentāru