Valmierā atklāta Ģīmes dabas taka

Ceturtdien, 12. jūlijā, pie Ģīmes dzirnavu dīķa Valmierā tika atklāta ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu veidotā Ģīmes dabas taka. Šeit vienkopus tiekas pļavām, purviem, tekošām un stāvošām ūdenstilpēm raksturīga dzīvās dabas daudzveidība, slēpjot bagātīgu atpūtas un vides izglītības potenciālu, ko atklāt, izzināt un piedzīvot.

Takas atklāšanā piedalījās projekta idejas autors Jānis Zemļickis, Latvijas vides aizsardzības fonda administrācijas direktors Jānis Rudzītis, projekta plānotāji un realizētāji, vēstures un dabas pētnieki, vides izglītības entuziasti un ikviens, kurš vēlējās iepazīt dzīvās dabas daudzveidību, uzzināt vairāk par kukaiņiem, zivīm, putniem un citām dzīvības formām, kas atrodas mums visapkārt.

“Dabas daudzveidība ir mūsu bagātība. Valmiera vienmēr ir centusies saglabāt balansu starp pilsētas strauju attīstību un dabas līdzāspastāvēšanu. Esmu gandarīts, ka Valmierā ir aizrautīgi cilvēki ar lielām un interesantām idejām, kas atrod īstos ceļus, īstos sadarbības partnerus, un idejas tiek realizētas. Ģīmes dabas taka ir ieguvums ne tikai skolēniem un vides entuziastiem, bet ikvienam valmierietim, lai paplašinātu savu redzesloku, kā arī iepazītu pārsteidzošo pasauli, kas pastāv mums līdzās,” saka Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Ģīmes dabas takas saturiskā koncepcija balstīta uz trīs pamatelementiem – ūdens, zeme un gaiss. Ūdens un gaiss ir nepieciešami dzīvības uzturēšanai, bet zeme dod spēku. Visus šos elementus var aplūkot un iepazīt “Ģīmes dabas takā”. Ūdens izpēte atklāj ūdenī dzīvojošos iemītniekus, to dažādību, ļauj aplūkot tos palielinājumā. Paveroties gaisā, iespējams vērot putnus, klausīties to atšķirīgajās dziesmās, naktī vērot sikspārņus, iepazīt ūdensputnu dzīvi. Savukārt zeme ļauj uzzināt vairāk par šajā teritorijā augošajiem augiem, pētīt skudru dzīvi un pūžņa uzbūvi, iepazīt dumbrāju, Valmieras zemes dzīles un daudz ko citu.

Lai godinātu latviešu komponista Jāzepa Vītola, kurš 1863.gadā dzimis Ģīmes dzirnavās, piemiņu, pie slūžām iespējams noklausīties J.Vītola Valmierai veltīto skaņdarbu “Valmieras suvenīrs”, ko ierakstā izpilda pianiste Aiva Tauriņa-Šariņa. Šī taka ir arī veltījums cilvēkiem, kuri aizrautīgi strādājuši Latvijas un Valmieras labā. To starpā baltvācieši Haralds fon Loudons un Nikolajs fon Tranzē, kuri darbojušies Latvijas dabas izpētes un latviešu izglītošanas jomā, un putnu pētnieks Kārlis Vilks.

Dabas izziņas taka savieno Leona Paegles un Smilšu ielas. Visā takas garumā ir izbūvēti dažādi labiekārtojuma elementi – virs Ģīmes upītes slūžām Leona Paegles ielā atrodas skatu platforma, gar Ģīmes dzirnavu dīķa malu stiepjas ūdens dzīves izziņas laipa, laipas galā, ievērojot universālā dizaina principus, ir izbūvēta laivu piestātne. Takā atrodas arī skatu paviljons, brīvdabas klase un skatu platforma. Takā ir izvietoti informācijas stendi ar dažādiem interaktīviem elementiem un interesantiem uzskates materiāliem. Lai takas apmeklētājiem būtu iespējams iepazīties ar dīķa zemūdens pasauli, uz laipas margām izvietoti 48 Ģīmes upītē un Ģīmes dzirnavu dīķī sastopamu zivju un ūdensorganismu 3D telpiski ciļņi – mulāžas. Informatīvajos stendos pieejami arī mobilajos telefonos nolasāmi QR kodi, kas dod iespēju iegūt papildu informāciju par dabas takas iemītniekiem. Tāpat ikviens dabas vērotājs var iesaistīties informācijas papildināšanā. Interneta vietnē vai, aizpildot anketu, Valmieras Tūrisma informācijas centrā iespējams ziņot par lielāko vai neparastāko izmakšķerēto zivi, novēroto putnu sugu vai citām pamanītām dabas bagātībām.

Ģīmes dabas takas koncepcijas un satura izstrādi veica biedrība “Ūdensaina”, izstrādes vadītāja – hidrobioloģe Loreta Urtāne. Paredzēta arī takas saturam atbilstoša metodiskā materiāla sagatavošana. Mācību gada sākumā notiks mācības Valmieras skolu dabaszinību pedagogiem par takas izmantošanu mācību procesā.

Dabas taka būvēta projekta “Vides izglītības infrastruktūras objekta “Ģīmes upes dabas taka” izveide” ietvaros, saņemot 60 000 EUR Latvijas vides aizsardzības fonda līdzfinansējumu, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības finansējumu. Atbilstoši iepirkuma rezultātiem takas izveidi veica SIA “Būvinženieris”. Jauno vides izglītības konstrukciju saglabāšanai ilgtermiņā taka aprīkota arī ar pašvaldības policijas Operatīvās informācijas centra uzraudzītu videonovērošanas sistēmu.

Pievienot komentāru