Vēl nebijušā formātā aizvadīts sestais Sarunu festivāls LAMPA

Ar karstu un dinamisku “Politiķu cepienu” noslēdzies sestais Sarunu festivāls LAMPA, kas no 2. līdz 5.septembrim pulcējis apmeklētājus festivāla studijās klātienē, tiešraidē festivāla mājaslapā un 80 kopā skatīšanās vietās visā Latvijā un pasaulē. Šogad LAMPA mirdzēja neierastā formātā – ne tikai Cēsīs, bet arī Rīgā un Rēzeknē. 242 pasākumi ar vairākiem desmitiem tūkstošu skatītāju apliecina, ka vērtīgas sarunas arvien ir svarīgas arī tad, ja pasaule mainās.

LAMPA pasākumus varēja vērot tiešsaistē – festivāla mājaslapā, medijos un sociālajos tīklos, kā arī apmeklēt klātienē festivāla studijās Rīgā, Cēsīs un Rēzeknē. Tiešsaistes un klātienes apmeklētāju interese liecina, ka cilvēki novērtē iespēju tikties ar domubiedriem un uzklausīt jaunas idejas jebkādā formātā, un labprāt izmanto iespēju dalīties idejās un rast iedvesmu citu teiktajā arī līdz šim neierastā veidā. Pārmaiņas, kas notiek pasaulē, ir veicinājušas festivāla izaugsmi ārpus vietas un laika.

Sarunu festivāla LAMPA 2020 virstēma bija “kopā”. “Kopā ir veids, kā šobrīd funkcionē pasaule: kopā neskaidrībā, kopā mācāmies, kopā strādājam, kopā meklējam risinājumus, kā dzīvosim, kā būsim. LAMPAS komanda ir gandarīta un laimīga, ka, neraugoties uz Covid-19 mestajiem izaicinājumiem LAMPA notika – vēl jaudīgāk un plašāk nekā jebkad. Par to paldies festivāla atbalstītājiem un pasākumu organizatoriem, kopā skatīšanās vietu saimniekiem un ikvienam apmeklētājam, kuram sirdij tuvas LAMPAS vērtības!” saka Sarunu festivāla LAMPA direktore Ieva Morica.

Visi LAMPAS pasākumi bija skatāmi tiešraidē festivāla mājaslapā un pakāpeniski tiks ievietoti arhīvā, kur tie bez maksas būs pieejami ikvienam interesentam. Daži pasākumi, piemēram, “Politiķu cepiens”, LAMPA mājaslapā un LMT Straume mājaslapā pieejami jau šobrīd, bet visi ieraksti būs atrodami līdz septembra beigām.

Politiķu cepiens

Kā ierasts, festivālu noslēdza viens no visdrosmīgākajiem un apmeklētāju gaidītākajiem notikumiem – “Politiķu cepiens”, kas krietni pacepināja izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (“Attīstībai/Par!”), kā arī Oļegu Burovu (GKR) un Vilni Ķirsi (V). Politiķus cepināja Rūdolfs Kugrēns, Anete Konste, Edgars Bāliņš un aktieris Jānis Kronis. Uguni un garšvielas Cepienam piešāva tā vadītājs Jānis Skutelis.

Mācēt pasmieties par sevi pašiem un ļaut to darīt citiem prasa pamatīgu uzdrīkstēšanos, bet ar humoru trāpīt īstajās vietās – asu prātu un lielu dūšu. Politiķi cepinātājiem nepalika parādā trāpīgas atbildes un jokus. Piemēram, Oļegs Burovs visus pārsteidza, atrādot savus četrus pulksteņus, Ilga Šuplinska skaidroja, kādēļ nēsā kakla siksniņu, savukārt Vilnis Ķirsis un Juris Pūce viens otru pavilka uz zoba, atceroties skolas gadus.

Politiķu cepiena ieraksts pieejams šeit: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1480#archive

Par Sarunu festivālu LAMPA

Lielu atsaucību izpelnījās arī “Politiķu disko”, kurā seši politiķi dalījās savā muzikālajā gaumē, stājoties pie DJ pults un iegriežot kārtīgu ballīti. Starp viņiem bija arī bijušie Latvijas Valsts prezidenti Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers.

Festivāla programmu veidoja valsts pārvaldes iestādes, nevalstiskās organizācijas, uzņēmēji, augstskolas, pašvaldības, ārvalstu vēstniecības un organizācijas, kā arī aktīvi indivīdi, kam ir, ko teikt, un kuri ir gatavi uzklausīt, iesaistīties vērtīgā domu apmaiņā, asināt prātu un paplašināt redzesloku, apgūstot neparastas, bet noderīgas prasmes un idejas ar virstēmu “kopā”.

Festivāla pasākumu tēmas un formāti saglabājušies nemainīgi plaši un uzrunājoši, apliecinot, ka LAMPA ir festivāls ikvienam – latviski, krieviski un angliski runājošajiem, jauniešiem un senioriem, filosofiem un praktiķiem. Lai LAMPAS saturs būtu pieejams arī nedzirdīgajiem un vājdzirdīgajiem festivāla apmeklētājiem, daļai pasākumu tika nodrošināts tulkojums zīmju valodā, un daļai tehnoloģiju uzņēmums “Tilde” nodrošināja reāllaika teksta transkripciju.

Līdztekus globāliem un šķietami neizsmeļamiem sarunu tematiem (demokrātija, vērtības, liberālisms, nacionālisms u.c.), bija iespēja gūt arī praktiskus ieteikumus labākai ikdienai. Nākotnes skola, neformālā izglītība, izaugsme mūža garumā, kultūra un māksla, garīgā un fiziskā veselība, ekonomika un politika, vide un sabiedrība, tehnoloģijas – tas viss gan diskusijās, sarunās, praktiskās darbnīcās un lekcijās, gan arī šovos, izrādēs, iesaistošās spēlēs un randiņos, dažādos formātos vienā festivālā aptvēra teju visus mūsdienu sabiedrībai būtiskos jautājumus, vienlaikus neaizmirstot par vieglumu, humoru un izklaidi.

Festivāla komandu veido Fonds atvērtai sabiedrībai DOTS, Swedbank Latvija, Cēsu novada pašvaldība, komunikācijas vadībs aģentūra “Deep White”, reklāmas aģentūra “Armadillo” un British Council pārstāvniecība Latvijā. Festivāla norisi arī atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Atvērtās sabiedrības fondi, Eiropas kultūras fonds, Konrāda Adenauera fonds, kinoteātris “Splendid Palace”, Latvijas Nacionālā bibliotēka, kā arī uzņēmumi “Latvijas Finieris”, “Enefit”, “DPD Latvija” un “Latvijas Valsts meži”. Festivāla tiešraidi nodrošina “LMT Straume” un “Telia Latvija”.

Pievienot komentāru