Vienkāršākā un garšīgākā sēņu recepte pasaulē! Gatavoju krājumus ziemai, bet teju visu notiesājam jau labu laiku iepriekš!

Kāda krievu blogere internetā padalījusies ar savu pieredzi sēņošanā un sēņu gatavošanā, kas esot viens no viņas iecienītākajiem vaļaspriekiem. Kā sakot sievietes vīrs: laulāto draudzeni ar koku no meža nevarot izdzīt.

Man ļoti patīk atrasties mežā un lasīt sēnes un ogas. Bet saistībā ar to, ka mums tagad ir gadu veca meitiņa, kas prasa daudz laika un uzmanības, šogad sēņošanas priekus izbauda mani vecāki – viņi mūs apgādā ar gardām bekām, bet es pagaidām varu viņus tikai apskaust un gatavot dažādus sēņu ēdienus un konservus.

No pirmā acu uzmetiena varētu šķist, ka sēņu pagatavošana ir ļoti nogurdinoša nodarbe, bet nē, tas tā nav. Galvenais ir beku notīrīšana un sasmalcināšana, bet pārējo sagatavošanas procesu es neuzskatu par nogurdinošu – vārot sēnes, tās tikai laiku pa laikam jāapmaisa un viss.

Pirmkārt, es kārtīgi nomazgāju un notīru sēņu kājiņas un cepurītes, rūpīgi pārbaudu, vai bekas nav tārpainas. Tad es sagriežu meža veltes man vajadzīgos gabaliņos.

Pēcāk sēnes ieberu cepešpannā ar krietnu kaudzīti, jo gatavošanas laikā tās “sakrītas”. Pannā ieleju tikai nedaudz ūdens, lai gatavošanas sākumā sēnes nepiedegtu. Nedaudz vēlāk tās izdalīs sulu un gatavosies tajā. Daudzi sēnes vispirms novāra un pēc tam apcep. Es daru tā, kā mācīja mana māte – es uzreiz tās cepu.

Un kā jau minēju iepriekš, pēc 10 minūtēm no sēnēm izdalās sula. Gatavoju uz lēnas uguns kamēr gandrīz viss mitrums ir iztvaikojis.

Pēc sēņu apcepšanas, kas ilgst vienu stundu un divdesmit minūtes, sula ir praktiski iztvaikojusi. Tad es pievienoju augu eļļu, sāli pēc garšas un turpinu cept vēl 40-50 minūtes līdz sēnes paliek tumšākas un iegūst spīdumu, bet eļļa kļūst caurspīdīga.

Tad, kamēr sēnes vēl ir karstas, es tās sapildu sterilizētās burkās. Un, lūk tagad seko vissvarīgākais – sēnēm virsū es uzleju apmēram 0,5 centimetrus karstas augu eļļas, lai nosegtu sēnes, šādi tās izdosies labi uzglabāt. Daļu no burkām es aizvākoju ar dzelzs, bet pārējās ar plastmasas vāciņiem, bet vienmēr turu sēņu konservus ledusskapī. Šādi šos gardumus var lieliski uzglabāt apmēram divus mēnešus, pareizāk sakot, mēs tos vienkārši ātri notiesājam, tāpēc tie pazūd no ledusskapja plauktiem pat nesagaidījuši ziemas sezonu.

Lasi vēl: Romas pāvests Francisks noskūpstīja kāda bērna galvu, bet jau 2 mēnešu vēlāk viņa vecāki kļuva par īsta brīnuma lieciniekiem

Bet – ja tu šaubies par šādu uzglabāšanas metodi, vari vienkārši sasaldēt nelielas sēņu porcijas plastmasas maisiņos. Kad sakārosies sēnītes, izņem no ledusskapja porciju un apcep pannā kopā ar sīpoliem un saldo krējumu. Pasniedz kopā ar kartupeļiem – fantastiski gardi!

Sastāvdaļu daudzumu, manuprāt, nav jēgas rakstīt. Varu teikt tikai vienu lietu – netaupi augu eļļu, galvenais ir tas, lai pietiktu pieliet burciņas līdz augšai, bet sēnītes nepeldēs pārmērīgos taukos, to es garantēju.

Avots:

zen.yandex

Pievienot komentāru