Viens sadarbības projekts noslēdzas, otrs var sākties

Šomēnes noslēdzas projekts “SCAPE”, kurā Liepājas policija ir ieguvusi ne vien ciešāku sadarbību ar Lietuvas policiju, bet arī dažādas dienestam noderīgas un ikdienā dienesta pienākumu pildīšanai vajadzīgas lietas.

Viens no galvenajiem aizvadītā projekta “SCAPE” LLI-269 mērķiem bija uzlabot sabiedrības drošību Lietuvas un Latvijas pierobežas apgabalos, nostiprinot policijas un pašvaldību iestāžu darbinieku kapacitāti.

Projekta ietvaros Valsts policija atklātā iepirkuma konkursa rezultātā ir ieguvusi vairākas dienestam vajadzīgas un noderīgas lietas – 30 videoreģistratorus, sešus velosipēdus, no tiem divus – elektrovelosipēdus, 20 elektrošoka ieročus, divas nakts redzamības termokameras un vienu bezpilota lidaparātu – dronu, kas aprīkots ar temrokameru. Vienlaikus projekta ietvaros Valsts policijas amatpersonas piedalījās Lietuvas kolēģu organizētajās apmācībās par brīvprātīgo piesaisti policijas darbam – policijas palīgi, un Taser (elektrošoka ieroču) izmantošanu policijas darbā, taktika un riski.

Valsts policija kā projekta partneris projekta ietvaros realizēja apmācības par velosipēdu sagatavošana ilgstošam maiņas darbam un to izmantošanu dienestā, piemēram, personu aizturēšana, uzbrukuma atvairīšana, un velosipēdu loma sabiedriskās kārtības uzturēšanā. Projekta partneri ir Klaipēdas apriņķa policijas pārvalde, kas ir vadošais partneris šajā projektā, Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde “Liepājas pilsētas Pašvaldības policija”, Latvijas Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde un Palangas pašvaldība.

Sadarbības ietvaros ar projekta SCAPE partneriem ir uzsākts jauns projekts SCAPE II, ar identisku mērķi, jo kalpo kā turpinājums SCAPE projektam, kuru plānots realizēt līdz 2022.gadam.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, šobrīd mācības un tikšanās klātienē ar Lietuvas kolēģiem ir atceltas, tāpēc jaunā projekta uzdevumi tiek pārrunāti attālināti un pagājušajā nedēļā arī notika šāda attālināta sanāksme. Projekta SCAPE II “Ar sabiedrības drošību saistīto pakalpojumu attīstība, stiprinot komunikāciju un sadarbību starp pašvaldībām un policiju” ietvaros Kurzemes reģiona pārvaldē plāno iegādāties:

– datu uzglabāšanas serverus, lai atslogotos esošos serverus un pagarinātu video un foto failu uzglabāšanas laiku;

– nakts redzamības binokļus, kas palīdzēs kvalitatīvāk veikt darbu tumšā diennakts laikā, kas saistīts ar satiksmes uzraudzību un mednieku kontroli, kā arī veicot atsevišķas operatīvās darbības;

– pārvietojamās mobilās video novērošanas kameras, kas aplīdzēs nodrošināt sabiedrisko kārtību atsevišķās publisko pasākumu norises vietās vai ikdienā veikt kontroli aktīvākās reģistrēto notikumu vietās;

– organizēs un piedalīsies apmācībās.

Projekta “SCAPEII” ilgums ir 24 mēneši un tas tiek realizēts Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam ietvaros. Kopējais projekta finansējums ir 473 268,20 eiro, no kuriem 85% jeb 402 277,95 eiro finansē Eiropas reģionālās attīstības fonds. Programmas mērķis ir sekmēt reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam. Vairāk par programmu: www.latlit.eu un www.europa.eu Saite uz projekta lapu – https://latlit.eu/lli-451-the-development-of-safety-services-by-strengthening-communication-and-cooperation-capacity-between-the-local-government-and-police-authorities-scape-ii//

Pievienot komentāru