”Waza Latvija” saskārās ar ļoti nepatīkamu situāciju; Sods par autostāvietu novietošanu kļūdaini ievadot informāciju, bet tas vēl nav viss

”Waze Latvija” savā Facebook vietnē izvietoja ļoti nepatīkamu situāciju ar kuru viņi ir saskārušies. Lūk, tāda ir mūsu sabiedrība!

Lūk, kā radās nepatīkamā situācija:

Vēlamies vērst Jūsu uzmanību uz, mūsuprāt, svarīgu problēmu, kuru, iespējams, mēs kopīgi varētu risināt, lai turpmāk ar citiem tā neatgadītos, jo informētība ir ļoti svarīga lieta. Informācija maksas stāvvietu lietotājiem, jeb praktiski jebkuram no mums.

Stāsts ir no viena Waze lietotāja, tomēr paskatoties interneta vidē šādu gadījumu nav mazums: “Problēmsituācija radās 2018. gada 8. augustā, kad, izmantojot City park maksas autostāvvietu Rīgā, atgriežoties pie automašīnas konstatēju, ka esmu saņēmis līgumsoda maksas kvīti par 35 eiro.

Autostāvvietu izmantoju apmeklējot sporta klubu, kur abonementā iekļautas 2.5h autostāvvietas izmantošanas. Ņemot vērā, ka biju reģistrējis, gan auto novietošanu, gan nebiju pārsniedzis novietošanas laiku, sazinājos ar līgumsoda izrakstījušo iestādi, kur klientu atbalsta dienesta darbiniece pārbaudīja auto numuru reģistrēšanas sistēmu un konstatēja, ka auto numurs ir ievadīts, tomēr ievades laikā radusies cilvēcīga kļūda, sajaucot burtu “O” ar ciparu nulle.

Operatore ieteica izmantot komersanta pašapkalpošanās portālu un iesniegt soda apstrīdējumu, norādot saņemto informāciju par kļūdaini ievadītiem simboliem, tikai uzreiz informēja, ka uz atbildi gan būšot jāgaida 10 darba dienas.

Tajā pašā dienā uzrakstīju apstrīdējumu, kurā minēju, ka kļūdainais ieraksts radies cilvēciskas kļūdas dēļ, sakarā ar to, ka ievades automāts – planšetdators ir ar neliela izmēra ekrānu (~7″ planšetdators, daudz mazāks, nekā tiek lietots lielveikalos; rezistīvais, ne kapacitatīvais) un taustiņi, kurus sajaucu, atrodas blakus, un ka ievadot šo informāciju kļūdaini, to nav iespējams uzreiz pamanīt, jo automāts neinformē, ka ir ievadīta kļūda – piemēram, auto
numurs, kas atšķiras no CSDD numuru tipiem, kā arī vizuāli ekrānā ir grūti pamanīt atšķirību starp ievadītajiem simboliem “O” un “0”, kas tiek attēloti pāris sekundes ekrāna augšpusē.

Pēc 10 darba dienām saņēmu e-pasta vēstuli, kurā tika apstiprināts, ka esmu auto numuru ievadījis nepareizi, tomēr minēts, ka sods nav atcelts, bet samazināts līdz 5 eiro, kas sastāda uzņēmuma “administratīvās izmaksas”, kas radušās, lai pārskatītu elektroniskās reģistrācijas sistēmas vēsturi.

Saņemot šādu uzņēmuma atbildi biju nesaprašanā, jo pa šo laiku, jau biju painteresējies pie citiem sporta kluba apmeklētājiem un saņēmis atbildes, ka šādas situācijas notiek regulāri dēļ tā, ka numuru ievade ir neērti pārskatāma, kā arī ir gadījumi, kad iekārta nenoreaģē uz taustiņu ievadi. No viena apmeklētāja saņēmu šī paša stāvvietu uzturētāja atbildes e-pastu par analoģisku soda kvīti, kurā naudas sods tiek pilnībā atcelts.

Vēlējos pieminēt, ka ne man, ne otram apmeklētājam nav bijuši ne pārkāpumi, ne sodi par autostāvvietas noteikumu neievērošanu. Pēc lēmuma saņemšanas sazinājos ar uzņēmumu, vēloties noskaidrot, kāpēc ir jāmaksā par
uzņēmuma iekšējās datubāzes izmantošanu, ja šo informāciju jau sākotnēji noskaidroju telefoniski, kā arī noskaidrot, kas tieši ietilpst šajās izmaksās, un kā tiek izvēlēti cilvēki, kam šīs “administratīvās izmaksas” ir jāmaksā, un kam nav.

Diemžēl telefoniski vai klātienē šo informāciju uzņēmums sniegt nevarot, tikai rakstot e-pasta vēstuli, un 10 darba dienu laikā uzņēmums atbildēs. Pēc vēstules nosūtīšanas un desmit dienu gaidīšanas, saņēmu vēstuli, kurā tika norādīts, ka papildus elektroniskās datubāzes pārskatīšanai tajās vēl ietilpst kontroliera darba laiks un papīrs, uz kura tiek rakstītas soda kvītis, kā arī minēti divi civillikuma panti (14828, 1537).

Iepazīstoties ar šiem pantiem, tajos nebija minēts nekas par “administratīvo izmaksu” piespriešanu. Nevarot atrisināt situāciju ar komersantu, vērsos Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ar iesniegumu un saņēmu atzinumu, ka ” ikdienas saimnieciskās izmaksas nav uzskatāmas par komersantam radītajiem zaudējumiem, un par tām nevar prasīt maksu. Kā arī to, ka ir uzsākta lieta par sabiedrības īstenoto komercpraksi.”

Vēlējāmies ar šo rakstu vērst mūsu lapas sekotāju uzmanību, jo šāda situācija diemžēl var gadīties katram; no cilvēcīgas kļūdas nav pasargāts neviens, it īpaši vecāki cilvēki, kuriem jau tā ir grūti aprast ar mūsdienu tehnoloģijām.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru