Ziemājiem – ļoti slikta raža, vasarājiem – laba

Šogad ziemāju sējumu kultūrām bija ļoti slikta raža, bet vasarājiem – salīdzinoši laba, tādēļ daudzi zemnieki apsver iespēju attiekties no ziemāju audzēšanas un orientēties uz vasarājiem.

Ziemāju kultūrām nokulti vien 1,5-2 tonnas no hektāra, kas ir par aptuveni 80% mazāk nekā parasti. Savukārt vasarāji šajā sezonā padevušies ļoti augstas kvalitātes, ļaujot nokult 5-8 tonnas no hektāra, bet tiem, kas nodarbojas ar intensīvo lauksaimniecību – pat astoņas tonnas no hektāra.

Baltic Agro iesaka zemniekiem neizdarīt pārsteidzīgus lēmumus, jo ražība lielā mērā ir atkarīga no laika apstākļiem. Lietainais rudens, kad daudzi sējumi izslīka, īpaši sausā vasara, kad vietām pēdējais lietus bija tikai aprīlī, arī noteica šī gada ražas īpatnības. Taču saistībā ar klimata pārmaiņām un nepastāvīgajiem laika apstākļiem nākamais gads var nākt ar jauniem pārsteigumiem, tādēļ ar graudaugu kultūru izvēli jābūt uzmanīgiem, nekoncentrējoties tikai vienā virzienā.

“Šis gads saliks punktus uz “i”, parādot, kurš zemnieks ir mācējis menedžēt finanšu līdzekļus,” uzskata Baltic Agro Jelgavas servisa centra vadītājs Egils Sviķis, piebilstot, ka nākamā gada graudaugu sēklu izvēlē, ir svarīgi konsultēties ar speciālistiem, jo, lai arī Latvijas teritoriāli ir salīdzinoši maza, tomēr sēklu izvēle katrā reģionā un katra zemnieka platībās var būt ļoti atšķirīga. Pēc viņa novērojumiem, ir zemnieki, kuri prasa pašas labākās sēklas, taču sēklas, kas vienam devušas rekordaugstu ražu, citur var pat būt īpaši neražīgas.

Šogad izteikti, esot redzams, ka tajos reģionos, kur arī vasarā reizēm lija lietus, vasarāju, īpaši rapšu raža padevusies izcila. Taču pērnā gada plūdi atspēlēsies vēl ilgi, jo Latvijā ir novecojušas meliorācijas sistēmas, kas veidotas pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados un ir nolietojušās.

Sviķis ir pārliecināts, ka zemniekiem īpaši jāmācās pielāgoties laika apstākļiem un to izmaiņām, jādomā arī par nestandarta kultūrām.

Laba ziņa zemniekiem ir fakts, ka graudu cena šogad ir īpaši augsta, tomēr, plānojot nākamā gada sējumus, uz to vien nevar paļauties. Baltic Agro palīdz zemniekiem novērtēt katra finansiālo varēšanu, kā arī izvēlēties atbilstošāko kultūru un šķirni.

Tāpat kā iepriekšējos gados Baltic Agro rīkos zemniekiem seminārus un apmācības, kurās ne tikai izglītos par graudaugu kultūrām, bet arī palīdzēs rast risinājumus, lai zemnieki strādātu ekonomiski pamatoti un saudzīgi pret zemi. “Svarīgi ir nedarīt pārmērības. Varbūt pat rudenī nevajag uzart lauku, bet atstāt, lai daba pati parūpējas par līdzsvaru augsnē,” norāda Baltic Agro pārstāvis.

Tomēr svarīgākais ir prasme pielāgoties laika apstākļiem. Kā norāda, Baltic Agro speciālisti, ceļojot pa pasauli, var redzēt, ka dienvidos, kur ir daudz augstākas temperatūras un vēl liekāks sausums, lauki nebūt nav izdeguši un zaļo. Tāpat ziemeļos, kur vasaras vēl īsākas, zemnieki spēj novākt pat lielāku ražu nekā Latvijā.

Izvēloties mēslošanas līdzekļus, Baltic Agro speciālisti iesaka orientēties uz inovatīviem mēslošanas līdzekļiem, kā arī atbilstošākā izvēlē paļauties uz speciālistiem un ekspertiem.

Uzņēmums jau tagad piepildījis noliktavas ar nākamajai sezonai nepieciešamajiem minerālmēsliem un citiem ražību veicinošiem līdzekļiem.

Baltic Agro ir 17 agronomi, speciālisti, kas konsultē, un palīdz zemniekiem, kas orientējas gan graudaugu kultūru un šķirņu īpatnībās, prot izvērtēt sējumu kvalitāti, atšķirt graudaugu slimības no mikroelementu trūkuma, pārzina minerālmēslojumu un augu aizsardzības līdzekļu klāstu un zinās ieteikt piemērotāko kultūru un šķirni.

Baltic Agro ir viens no vadošajiem uzņēmumiem Latvijā, kas tirgū piedāvā minerālmēslus, augu aizsardzības līdzekļus, sēklu, lopbarības konservantus, kvalitatīvu lopbarību, lauksaimniecības tehniku, modernas tehnoloģijas, kā arī plašu konsultāciju un pakalpojumu klāstu.

Pievienot komentāru