5 frāzes, kuras nedrīkst teikt dēlam, ja vēlat viņam laimi un labu veselību

Ikviena māte mīl savu bērnu, tikai savas jūtas, katra izpauž pa savam. Mēs pārdzīvojam par saviem bērniem un no visas sirds vēlamies, lai viņi izaugtu laimīgi, audzināti, pārliecināti par sevi un ar spēcīgu personību.

Bet reizēm mēs neievērojam, ka aizskaram savu bērnu un bojājam viņa psihi. Psihologi uzskata, ka pie visa ir vainīgi vārdi, kurus mēs neapdomāti izsakam.

Kad man piedzima dēls- es biju bezgala laimīga, tāpēc ka domāju, ka izaudzināt īstu vīrieti ir vieglāk par vieglu. Kā izrādījās, patiesībā, šī nodarbe nav tik vienkārša, un ir diezgan nogurdinoša. Man bija grūti izskaidrot viņa izgājienus un saprast, par ko viņš domā. Reizēm, pat negribot sanāk viņu aizvainot.

Reiz, es aizdomājos un apņēmos, ka man ar bērnu vajag iemācīties runāt un nekad neizteikt šīs 5 frāzes, kuras var mazināt viņa pašvērtējumu un stipri aizvainot.

Frāze nr.1. Beidz īdēt, tu, taču esi vīrietis!

Pati populārākā frāze starp tām, kuras māmiņas izsaka saviem mīļajiem dēliem. To var dzirdēt jebkurā vietā: bērnu rotaļu laukumiņā, bērnudārzā, skolā, veikalā vai parkā.

Mums šķiet, ka tādā veidā cenšamies mierināt savu bērnu un mazināt viņa aizvainojumu, bet patiesībā aizvainojam viņu vēl vairāk. Liekas, kas gan tur tāds, mēs taču domājam:” Savācies, tu taču piedzimi par vīrieti, un vīrietim nepienākas raudāt!”. Pieaugušam cilvēkam viss uzreiz kļūst saprotams, bet mazais zēns zaudē spēju orientēties.

Mātei jānotic viņa spējām, nevis jāmāca slēpt savas jūtas. Jā, viņš raud – un nedara  to bez iemesla, viņam ir sāpīgi un aizvainojuši. Viņa asarās nav nekā nosodāma.

Ja jūs redzat, ka jūsu bērns ir apvainojies vai viņam ir sāpīgi, tad , vienkārši, pažēlojiet viņu un pasakāt:« Esmu pamanījusi, ka tu esi aizvainots, bet nevajag satraukties. Viss pāries!«.

Frāze nr.2. Tas, taču ir puika…

Kas gan var būt slikts šajā frāzē? Laikam, nekas. Bet, ja teiktajā ieskatās dziļāk, kļūst skaidrs – viņa attaisno jebkuru situāciju, un tas nav pareizi.

Lai arī cik dārgs jums nebūtu jūsu bērns, viņš, tāpat kā visi citi, pieļauj kļūdas. Viņu ir jāiemāca nebūt cietsirdīgam un neizrādīt savu agresiju.

Tā vietā, lai piesegtu savu dēliņu, vajag paskaidrot viņam visu un pateikt:« Es ļoti labi tevi saprotu, bet jāuzvedas piesardzīgi, lai nenodarītu sāpes kādam citam. Tavām spēlēm ir jānes prieks, nevis ciešanas«.

Frāze nr.3. Kāpēc tu esi tāds slikts (kaitinošs, dumjš, slinks…)?

Dārgās māmiņas, atcerieties, priekš saviem dēliem jūs esat ideāls un viss, ko jūs sakāt, viņš uztver burtiski. Ja jūs teiksiet , ka viņš ir slikts, tad viņš noticēs šiem vārdiem un kļūs tieši par tādu.

Šim ir paskaidrojums. Zēns ir ļoti piesaistīts pie mātes un, vienmēr, cenšas īstenot viņas cerības. Ja viņa regulāri apsaukās un uzskaitīs viņa trūkumus, tad viņš tos pieņems un viņa uzvedība atbildīs mātes teiktajiem vārdiem.

Nekad nenovērtējiet personību. Nepieciešams apspriest viņa rīcību, bet ne viņu pašu.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru