Kādēļ negaisa laikā kategoriski aizliegts mazgāt traukus?

Un nedrīkst arī doties dušā!

Lasi vēl: Labākā mājas desa no vistas — īsta aromātiskā bumba!

“Negaisa laikā nelietojiet ūdeni, citādi jūs saspers zibens.”

Domājams, ka šo omītes sakāmvārdu ir dzirdējis teju ikviens, turklāt kādas simts reizes savas dzīves laikā.

Tā taču nevar būt patiesība, vai varbūt tomēr?

Saskaņā ar Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas datiem, jūsu omītei bija taisnība: negaisa laikā tiešām ir ļoti bīstami doties dušā, turklāt tas nebūt nav viss.

“Ja mājā iesper zibens, tas tiks novadīts vai nu pa ūdens pievada vai kanalizācijas caurulēm, proti, viss, kas tiks pievadīts vai savienots ar šīm caurulēm tiks elektrizēts. Kanalizācijas caurules un ūdens tīkls ir viena no vislielākajām iespējāmības vietām, kur zibens varētu iespert,” tā stāsta zibens speciālists Nacionālajā okeānu un atmosfēras administrācijā Džons Dženseinus.

No kā negaisa laikā labāk ieteicams turēties pa gabalu? No izlietnes, dušas, vannas, trauku un veļas mazgājamās mašīnas, kā arī no visa, kas ir pieslēgts pie elektrības, piemēram, lampas, telefona lādētājs utt.

Profesore Mērija Enna Kūpere stāsta, ka zibenim nav obligāti jātrāpa pašai mājai, lai radītu kaut kādas problēmas. Viņa apgalvo:

“Zibens var iespert arī salīdzinoši tālu prom. Pieņemsim, ka zibens iesper apmēram 15 – 30 metrus no jūsu mājas, taču balkus atrodas jūsu mājas kanalizāciju caurules, kuras tik un tā panāks, ka zibens nokļūs arī līdz jūsu mājai.”

Ja jūs varat sadzirdēt pērkoni, tas nozīmē, ka zibens ir salīdzinoši tuvu, tādēļ ieteicams atiet tālāk no kanalizācijas caurulēm un elektriskām ierīcēm. Drošības nolūku dēļ ieteicams pēc negaisa pagaidīt vēl kādas 30 minūtes pirms jūs sāksiet lietot kādu no iepriekš minētajām ierīcēm.

“Lai gan tas sagādā neērtības, atcerieties, ka tas tomēr ir jūsu pašu drošības labad.”

Ja jūs lasāt šo visu un pie sevis nodomājat: “Labi, varbūt tā arī var gadīties, bet cik liela ir iespēja, ka tas notiks tieši ar mani?” Jūs maldāties, jo statistikas dati ir biedējoši.

“Es paņēmu rokās pēdējo trauku un pēcāk piepildīju izlietni ar ūdeni. Līdzko es ieliku ūdenī rokas, blakus esošajā “McDonald’s” restorānā iespēra un pretējā ielas pusē esošajā bankā iespēra zibens,” stāsta sieviete, “Es ieraudzīju uzplaiksnījumu, kas šķita tik dedzinošs…Es gandrīz nokritu.”

Tajā brīdī sieviete nesaprata, kas īsti bija noticis. Pēc tam viņa uzzināja, ka zibes bija trāpījis kanalizācijas caurulēs, pa tām nokļuvis līdz ūdenim un caur viņas austiņām izgājis viscaur ķermenim.

“Man kurpē palika caurums, bet uz kājas joprojām palikušas apdeguma pēdas,” atceras sieviete vārdā Moblija.

Viņai sākās muskuļu spazmas, viss ķermenis pēkšņi saspringa, bet elpošana apstājās. Par laimi, sievietei nekas slikts nenotika, lai gan viņa apgalvo, ka pēc pāris mēnešiem viņai krasi uzlabojusies redze (Kūpere apgalvo, ka viņai nav nekādu datu par to, ka zibens dēļ kas tāds būtu iespējams).

Kūpere atzīst, ka parasti zibens spēriens mājai neesot nekas nāvējošs, taču, ja tas trāpījis šādā veidā cilvēkam, tad vajagot novērot, kā pēc tam uzvedas cilvēka ķermenis. Ja jūs esat izgājuši tā saucamo “izdzīvošanas testu”, noteikti pavērojiet, kā reaģē jūsu organisms. Ja jums rodas problēmas, kas ietekmē jūsu ikdienas darbus, attiecības ar ģimeni vai citas veselības problēmas, kā arī izjūtat sāpes, kas agrāk jums nekad nav traucējušas, noteikti nepieciešams vērsties pēc palīdzības pie ārsta.

“Ja gadījumā pēc šāda negadījuma jums apstājās sirds, turpinās samaņas zaudēšanas, putrojas domas, tad noteikti nepieciešama medicīniska palīdzība vai steigšus jādodas uz traumām,” stāsta Kūpere. “Taču ārsti var veikt reanimāciju un atjaunot asinsriti, kas bojāta pēc sirds apstāšanās, taču viņi nav spējīgi neko darīt lietas labā, ja sekas ir ilgstošas un paliekošas.”

Kūpere stāsta, ka šādos gadījumos nekas cits neatliek, kā sadzīvot ar anomālijām un lietot pretsāpju medikamentus. Ja jūs jūtat, ka prāts it kā aptumšojas, rodas problēmas ar atmiņu, tad šeit var palīdzēt kognitīvā terapija.

Lai gan šķiet dīvaini, ka ir iespējams ciest no zibes spēriena tad, kad atrodaties paši savā mājā, negaisu tik un tā drošāk ir pavadīt telpās.
Tikai neveriet vaļā ūdens krānu!

Vai jūs paši pazīstat kādu, kas cietis no zibens spēriena?

avots

Pievienot komentāru