ANO ziņojums: Lietuvā cilvēki ir krietni laimīgāki nekā Latvijā, igauņi arī mums priekšā. Kamdēļ Laimes māte mūs tā apdalījusi?

Latvija ir 57. vietā pasaulē iedzīvotāju laimīguma ziņā, bet abām pārējām Baltijas valstīm ir labāks sniegums – attiecīgi 41.pozīcija Lietuvai un 51.vieta – Igaunijai Savukārtpaši laimīgākie planētas ļaudis dzīvo Ziemeļvalstīs.

Par to liecina piektdien publiskotais Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) jaunākais Pasaules Laimes ziņojums (World Happiness Report).

Saskaņā ar to pasaulē vislaimīgākie ir Somijas iedzīvotāji. (1.vieta laimes indeksa reitingā).Seko Dānija (2.vieta), Šveice (3.vieta), Islande (4.vieta), Norvēģija (5.vieta), Nīderlande (6.vieta), Zviedrija (7.vieta), Jaunzēlande (8.vieta), Austrija (9.vieta) un Luksemburga (10.vieta).

Kanādai ir 11.pozīcija reitingā, Austrālijā – 12.vieta, Lielbritānijai 13.vieta, Izraēlai – 14.vieta, Īrijai – 16.vieta, Vācijai – 17.vieta, Beļģijai – 20.vieta.

Interesanti, kademokrātijas citadelei ASV atvēlēta vien 18.vieta, Francijai – 23.vieta, Grieķijai – 77.vieta,bet divas mūsu kaimiņzemes Krievija un Baltkrievija laimes ziņāir uzrādījušas vāju sniegumu, ierindojotiesattiecīgi tikai 73. un 75.vietā. Ķīnai arī nav ar ko lepoties – šai pasaules lielvarai atvēlēta tikai 94.vieta.

Slikti rādītāji ir arī vairākām reitingā iekļautajām bijušajām Padomju Savienības republikām, tostarp Armēnijai (116.vieta), Gruzijai (117.vieta) un Ukrainai (123.vieta). Azerbaidžānai ir 89.vieta, Turkmenistānai – 95.vieta. Tikmēr ievērības cienīgs ir fakts, ka Uzbekistānai reitingā ir salīdzinoši augstā 38.vieta, bet Kazahstāna ir 50.pozīcijā.

Visvājākais sniegums laimīguma reitingā ir Afganistānai (153.vieta), Dienvidsudānai (152.vieta) un Zimbavbei (151.vieta).

Lasi vēl: Gatavoju kvasu mājās. Izdodas daudzreiz gardāks par veikalā pirkto!

Ziņojumu veidojuši Kolumbijas universitātes ekonomisti, novērtējot153 valstis un teritorijas desmit ballu skalā atbilstoši aptaujām, kas veiktas no 2017. līdz 2019.gadam.

Aptaujās iedzīvotāju laimes sajūta vērtēta pēc četriem kritērijiem: sociālā atbalsta, ko viņi varētu saņemt nebaltā dienā, brīvību, pieņemot lēmumus par savu dzīvi, korupcijas uztveri un sabiedrības dāsnumu. Turklāt indeksa veidotāji ņem vērā valsts iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju un sagaidāmo dzīves ilgumu.

Ziņojums publicēts saistībā ar šodien svinamo Laimes dienu, ko pasaulē atzīmē kopš 2012.gada nolūkā atzīt laimes nozīmi ikviena cilvēka dzīvē un atbalstīt ideju, ka tiekšanās pēc laimes ir kopīga visiem cilvēkiem uz planētas.

Avots:

worldhappiness

COMMENTS

Pievienot komentāru