Atrasts leģendārais kuģis “Terror”, kas mistiski pazuda teju pirms 170 gadiem, bet tas kas atklājās iekšienē biedē

Leģendāro kuģi “Terror”, kas bija daļa no Lielbritānijas polārpētnieka Džona Frenklina ekspedīcijas un pirms 168 gadiem nogrima Ziemeļu Ledus okeānā, nesen uzgāja Arktikas pētījumu fonda speciālisti.

Ar nelielas attālināti kontrolētas zemūdenes palīdzību jūrnieki varēja iekļūt kuģa iekšienē un nonāca pie secinājuma, ka tas palicis tikpat kā neskarts. Šis atradums ļāva izvirzīt jaunu teoriju, saskaņā ar kuru “Terror” komanda apzināti pameta kuģi un pārcēlās uz citu laineri “Erebus”, uz kura viņi galu galā sagaidīja savu traģisko likteni.

“Mēs veiksmīgi iekļuvām vairākās kajītēs, plauktos atradām pārtikas preču noliktavu ar šķīvjiem un konservu kārbas. Uzgājām divas vīna pudeles, galdus un tukšus plauktus. Atradām galdu ar atvērtām atvilktnēm,” laikrakstam “The Guardian” pastāstīja Arktikas pētījumu fonda pārstāvis Adrians Šimnovskis, viens no izpētes kuģa “Martin Bergmann” speciālistiem.

Pētniekiem pagājušā gada rudens sākumā izdevās iekļūt kuģa iekšienē, bet kuģa fragmenti tika atklāti jau 3. septembrī netālu no Bīčija salas Nunavutas līcī, pateicoties kāda inuīta jeb eskimosa ierosinājumam, kurš piedalījās ekspedīcijā. Kuģis tika atrasts 96 kilometrus uz dienvidiem no vietas, kur, pēc zinātnieku domām, atradās kuģis, klāts ar ledu (starp Karaļa Viljama un Viktorijas salām).

Pēc Šimnovska teiktā, kuģis 24 metru dziļumā bija saglabājies lieliskā stāvoklī: “Ja būtu iespēja to izcelt un izsūknēt ūdeni, tas varētu peldēt,” teica eksperts. Visi trīs kuģa masti ir salauzti, bet joprojām stāv. Kuģa lūkas bija aizvērtas, turklāt nav cietis kuģa metāla korpuss, kuram vajadzēja izturēt Arktikas ledus spiedienu. Sākotnēji jūrnieki uzskatīja, ka kuģis atrodas uz labā borta pusi 45 grādu leņķī, bet pēc trešās ieniršanas reizes viņi atklāja, ka tas līdzeni guļ jūras dzelmē.

“Tas liek domāt, ka kuģis zem ūdens nokļuva pamazām,” sacīja Šimnovskis.

Džims Balzilijs, Kanādas uzņēmējs un Arktikas pētījumu fonda dibinātājs, ir pārliecināts, ka šis atradums ir vēsturisks. “Ņemot vērā kuģa atrašanās vietu un stāvokli, var gandrīz droši teikt, ka kuģi “Terror” operatīvi atstāja apkalpes locekļi, kuri pēc tam pārcēlās uz “Erebus” un devās uz dienvidiem, kur viņus galu galā piemeklēja traģisks liktenis,” pauda Balzilijs.

Kuģis “Erebus”, uz kura, domājams, atradās pats Džons Frenklins, tika uziets 2014. gada septembrī. Kuģa atliekas tika atrastas 11 metru dziļumā, netālu no Karaļa Viljama salas.

Džona Frenklina ekspedīcijai (1845.-1847.), kas sastāvēja no diviem kuģiem – “Erebus” un “Terror”, bija jāšķērso Arktikas ziemeļrietumu pāreja no Atlantijas okeāna uz Kluso okeānu. Tajā laikā pāreja jau bija kartēta no austrumiem un rietumiem, bet cilvēks to nebija iekarojis. Frenklins un viņa apkalpe – 129 jūrnieki – devās peldējumā no Lielbritānijas 1845. gada maijā. Augustā kuģis pēdējo reizi tika manīts Bafina līča ūdeņos.

Glābšanas ekspedīcijas, kas tika nosūtītas uz iespējamo avārijas vietu nākamo 11 gadu laikā, palīdzēja atjaunot notikušā ainu. Jūrnieki nonāca pie secinājuma, ka abus kuģus pārklājis ledus un komandas tos pametušas. Visi 129 cilvēki gāja bojā, mēģinot pa sauszemi sasniegt Kanādas Fortrezolūšenu.

Tā kā ekspedīcijas dalībnieku konservi izrādījās bojāti, daži no viņiem pievērsās kanibālismam – to apstiprina vietējo eskimosu stāstītais, kā arī 20. gadsimta beigās Karaļa Viljama salā atrastie iegriezumi skeleta kaulos.

21.gadsimtā bijušais Kanādas ministrs Stīvens Hārpers kļuva par galveno nogrimušo kuģu meklēšanas iniciatoru. Kanādas ekspedīcijas uz Arktiku ir daļa no plašāka plāna Kanādas suverenitātes aizstāvēšanai Arktikas nozarē un enerģijas resursu izpētei, ieskaitot milzīgas naftas un dabasgāzes rezerves. Misiju vadīja “Parks Canada” – valdības aģentūra, kuras uzdevums bija aizsargāt un pārstāvēt Kanādas dabas un kultūras mantojumu nacionālā mērogā.

Lasi vēl: Mīļie cilvēki, tie kuriem garšo hurma, šis ir domāts jums. Ēdot ilgstoši viss var beigties slikti

Tagad šai organizācijai ir jāapstiprina kuģa “Terror” vraka autentiskums, apmeklējot avārijas vietu un iepazīstoties ar attēliem.

“Parks Canada” savā “Facebook” lapā ierakstījusi, ka atklājums būs svarīgs inuītu kopienai un Kanādai kopumā, kā arī sniegs ievērojamu ieguldījumu Frenklina ekspedīcijas pabeigšanā.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo tviterī sniedzis lakonisku komentāru: “Iespējams, ka galu galā ir atklāts liels Frenklina ekspedīcijas puzles gabals. Lieliski jaunumi”.

Avots”: news-fancy

COMMENTS

Pievienot komentāru