Ceriņu ziedēšanas laiks īsti svētki: bet vai drīkst vai nedrīkst tos lauzt? Šeit tev būs daudz jauna ko izlasīt

Ceriņu ziedēšanas laiks īsti svētki. Visas citas apkārtējās smaržas dabā pēkšņi nobāl salīdzinājumā ar ziedošu ceriņu aromātu. Mēs priecājamies par daudzkrāsainajiem ceriņiem, pilnu krūti ieelpojam to fantastisko smaržu, peldamies tajā. Visi ceriņi ir brīnišķīgi ziedēšanas laikā, arī parastie, ne tikai potētie.

Katrs no mums spēj vairot šo skaistumu, tev vienkārši jāņem vērā profesionāļu padomi – tos sniedz Starptautiskās Ceriņu biedrības viceprezidenti Kolins Čepmens un Tatjana Poļakova.

Lauzt vai nelauzt?

Šo jautājumu es sev uzdodu daudzu augkopju iesācēju vārdā. Saskaņā ar iesakņojušos stereotipu mūsu apziņā, cilvēki ir pārliecināti, ka ceriņi ir jāsalauž, nevis jāgriež. Tātad – vai tā ir taisnība, ka, jo vairāk laužam ceriņus, jo krāšņāk tie zied nākamajā gadā? Es saku – tā nav taisnība! Apgalvojums, ka ceriņi ir jāsalauž, nevis jāsagriež, ir ļoti kaitīgs mīts.

Šādu pieņēmumu var pat nosaukt par apzinātu tautas ienaidnieku īstenotu sabotāžu, kuri nolēmuši nopostīt visus mūsu valsts ceriņus. Cik gan daudz retu šķirņu jau ir iznīcinājuši “skaistuma cienītāji”, kuriem ir vienalga, kas notiek ar ceriņkrūmu!

Lasi vēl: Leģendārās Vangas prognoze: jau pēc pāris desmitgadēm Eiropā valdīs kas daudz spēcīgāks par mums, bet vēlāk iestāsies robotu ēra

Ja ceriņkrūms krūms ir potēts, tad no tā var palikt tikai šķirnes potcelms; ja ceriņš ir iesakņojies, kā gan tas var ziedēt košāk, ja zari tiek barbariski noplēsti kopā ar pumpuriem, kas nākamgad dotu ziedošus dzinumus? Neviens neapstrādā un neaizsmērē briesmīgas brūces uz zariem un stumbriem, un traumu vietās ceriņu var skart dažādas augu slimības.

Pēdējos gados ar šo problēmu esmu cieši saskārusies savā dārzā. Mana kolekcija pieauga, un tie krūmi, kas tika stādīti gar manu zemo žogu, regulāri naktīs tika aplauzti. Nepalīdz pat mežrozīte, kas stādīta nepārtrauktā joslā nožogojuma otrā pusē.

Nekad nelauz ceriņus nekādiem mērķiem, pat ja ļoti vēlies. Ja dzirdi vai lasi, ka ceriņus nepieciešams lauzt, netici – norāda dārzkopības speciālisti.

Bet kā pareizi kopt ceriņus, lai tie krāšņi ziedētu un priecētu acis? Komentē Starptautiskās Ceriņu biedrības pārstāvji. Ceriņi labi aug saulē, neitrālā augsnē, taču var panest arī kaļķainu un skābu augsni. Augsne ar augstu skābuma līmeni ir jākaļķo.

Ziedēšana mazināsies, ja tu iestādīsi ceriņus tur, kur citi augi tos noēno, piemēram, līdzās dzīvžogiem, vai ļausi tiem izaugt tik gariem, ka apakšējie zari atradīsies ēnā. Pēc iestādīšanas paies apmēram trīs gadi, līdz ceriņi parādīs savu patieso ziedēšanas
krāšņumu.

Ceriņi vislabāk aug kā daudzstaru krūmi. Tev vajadzētu atstāt apmēram 10 dažāda biezuma stumbrus, katru rudeni noņemot vienu vai divus – tad augi pastāvīgi atjaunosies no pamatnes. Nodrošini, lai ceriņkrūma centrs būtu pietiekami atvērts un vēdināms, lai novērstu augu
slimības. Centies veidot krūmu kā plašu trauku.

Īstenojot formējošo atzarošanu agrā pavasarī pirms sākas sulas plūsma, vai sanitāro atzarošanu, ko var veikt visu gadu, apgriez zarus veida krustojumā, zara vidū – tas stimulē augšanu.

Nesteidzies uzreiz pēc ceriņu noziedēšanas nogriezt zarus, lai neakurāta griešana neietiekmētu ziedēšanu nākamajā gadā Pagaidi līdz ir skaidri redzama robeža starp savītušo ziedkopu un pumpuriem, no kuriem attīstīsies dzinumi, kas ziedēs nākamajā pavasarī.

Iegādājoties krūmus, dod priekšroku parastajiem ceriņiem, nevis potētajiem, jo bieži vien uzpotētais dzinums pārmāc sākotnējo šķirni. Apvaicājies vietējā stādaudzētavā par retām ceriņu šķirnēm – audzētavu īpašnieki tās nepiedāvās pārdošanā, ja vien neuzzinās, ka pēc tām ir pieprasījums.

COMMENTS

Pievienot komentāru