Galvenie paņēmieni bērna nolaupīšanai: ko darīt, lai pasargātu bērnu

Runājiet biežāk ar bērniem par to, kas ir nolaupītāji, ko viņi var prasīt, lai bērns saprastu, ka pasaule nav droša. Nav vajadzības runāt ar svešiniekiem, censties viņiem palīdzēt, vai sekot viņiem.

Atcerieties, ka nolaupītāji ir labi “sagatavoti”: viņi visticamāk zina bērna un vecāku vārdus, kā arī citas detaļas. Tādējādi uzreiz maldina bērnu, radot viņā uzticību.

Kā iesāk uzrunu nolaupītājs: pazvanīja tava mamma, sacīja, lai es tevi atvedu; tavam tētim kļuva slikti, viņš gaida mašīnā; nevēlies noglaudīt kucēnu?

Ko darīt: sarunā ar bērnu kādu īpašu “koda” vārdu. Ja svešinieks nav spējīgs to pateikt, lai arī ko viņš neteiktu par vecākiem, bērnam uzreiz ir jādodas projām.

Dāvana kā ēsma

Mūsdienās bērnus ar konfektēm vairs nesavaldzināsi, tāpēc noziedznieki sākuši izmantot daudz vērtīgākas lietas – gadžetus.

Izjokošana, dāvana, lūgums palīdzēt tikt skaidŗibā ar jauno spēli u.tml. metodes tiek izmantotas ļoti bieži. Un lūk, bērns jau dodas kopā ar svešinieku nepazīstamā virzienā.

Ko darīt: iemāci bērnam piesaistīt apkārtējo uzmanību. “Visi šurp! Šeit dod bezmaksas dāvanas!”

Pūlis, cilvēku sastrēgumi

Tirdzniecības centros un izklaides parkos, kā arī citās šāda veida iestādēs vinmēr veidojas pūļi.

Viens mirklis un bērns ir jau kaut kur aizskrējis. Īpaši uzmanīgiem jābūt bērnu svētkos, jo nolaupītāji var pārģērbties animātoru kostīmos.

Ko darīt: gluži kā iepriekšējā gadījumā, jābūt maksimāli uzmanīgiem. Nevajag pilnībā paļauties uz svētku organizētājiem, lai ko arī viņi nesolītu.

Ja vecāki zaudējuši modrību

Kamēr mamma pārbauda, vai visi produkti nopirkti, bērni tikmēr skraida pa veikalu rindām, tādējādi pazūdot no pieaugušo redzesloka. Tāpat vecāki var ielūkoties savā gadžetā, bet pietiek tikai ar vienu minūti un bērns burtiski kā uz burvju mājienu pazudis no rotaļu laukuma.

Nolaupītājam nepieciešams mazāk par minūti, lai nozagtu bērnu. Ir bijuši gadījumi, kad bērnu lielveikala tualetē pārģērba, lai apsardze nevarētu pie izejas ļaundari aizturēt.

Ko darīt: vienmēr turi bērnu savā redzeslokā!

Lūgums pēc palīdzības

Noziedznieki manipulē ar jūtām, lai izraisītu žēlumu: lūdz paturēt mājas mīluli, palīdzēt vecmāmiņai pacelt atslēgas utt.

Kā noteikums, tas parasti notiek automašīnas tuvumā, lai bērnu varētu ievietot automašīnas salonā vai bagāžnieka ne ilgāk kā 10 sekundēs.

Ko darīt: paskaidro bērnam, ka, lai palīdzētu pieaugušam cilvēkam, ir vajadzīgs cits pieaugušais. Tas ir galvenais noteikums! Un uzreiz – jābēg!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru