Helovīns 2019: ko nevajag darīt gada baisākajos svētkos. Lūk, ko leģenda vēsta!

2019.gada Helovīns tiek svinēts naktī no 31. oktobra uz 1. novembri, Visu svēto dienas priekšvakarā.

Šie svētki tiek uzskatīti par visbaisākajiem gadā, un tajā pašā laikā – par smieklīgākajiem. Mēs jums pastāstām, kāda ir Helovīna būtība, kā arī kādas tradīcijas, māņticības un aizliegumi ir saistīti ar 31. oktobri.

Helovīns 2019.

Gadsimtiem atpakaļ ķeltu pagānu ciltis gadu sadalīja divās daļās – vasarā un ziemā. Un 1. novembrī viņi organizēja Samhain svētkus – par godu ražas beigām.

Pēc kristietības pieņemšanas Samhain svētkus apvienoja ar Visu svēto dienu, ko svin 1. novembrī. Tādējādi 31. oktobris kļuva par šo svētku priekšvakaru.

Angļu valodā šos svētkus sauca par All Hallows Eve (Visu Svēto vakars). Vēlāk šis nosaukums tika saīsinātslīdz Helovīnam.

Tagad, Halovīnā, 31. oktobrī, ir ierasts valkāt drūmus, biedējošus kostīmus, izrotāt māju un iegādāties saldumus, lai pacienātu  bērnus, kuri ietērpušies dāžādos kostīmos. Viņi staigā pie kaimiņiem ar tekstu: “Saldumi vai blēņas.”

Viens no galvenajiem Helovīna varoņiem ir “Džeka lampa”,  ķirbis ar izgrebtām acīm un drausmīgu smaidu, un iekšā ielikta svece, kas izgaismo ķirbi.

Ar šo tradīciju ir saistīta leģenda par skopo Džeku no Īrijas, kuram divreiz izdevās piemānīt velnu. Mīts vēsta, ka pēc nāves Dievs neļāva Džekam aiziet debesīs, un velns viņu neņēma ellē. Viņš tika nosūtīts tumšā naktī klīst ielās ar degošām oglēm, kuras vīrietis ievietoja izgrebtā rācenī.

Lasi vēl: Viegls veids kā likt lētai zivij kļūt vērtīgākai par lasi un foreli: ne tikai kaķim pērkam, bet arī paši tagad ēdam

Ko jums nevajag darīt Helovīnā:

Ar šīm brīvdienām ir saistītas dažādas zīmes un māņticības.

Piemēram, tiek uzskatīts, ka cilvēkam nevajadzētu atskatīties Helovīnā, ja nakts pastaigas laikā viņš dzird soļus aiz muguras. Pastāv vēl viens uzskats: ja jūs pusnaktī izejat ārā, uzvelkot drēbes uz otru pusi, un ejat uz priekšu atmuguriski, jūs varat redzēt raganu.

Saskaņā ar zīmēm Helovīnā jūs nevarat atstāt mājas logus un durvis atvērtas: pirms tumsas iestāšanās tām jābūt cieši aizvērtām.

Avots:

altapress

Pievienot komentāru