Zvaigznes mirdzums Tavā logā

no 2019. gada 6. decembra līdz 2020. gada 11. Februārim Mākslas galerijā PUTTI (www.putti.lv ), Peitavas iela 5, Vecrīga

Gribas baltu rītu un baltu vakaru zem dzidri zvaigžņotām debesīm…

Nakts zvaigžņotais debess jums – tik skaists un neatkārtojams, pārbagāts ar spožām zvaigznēm. Tik daudz jaunu sākumu. Sākums idejai, dzīvībai, jaunam stāstam, jaunai rotai.

Ziemas izstādē būs apskatāmi mākslinieku sapņi, vēlēšanās, domas un pār-domas par cilvēka un dabas mijiedarbību. Tas ir stāsts par mazu zvaigznīti plašajā debess jumā, kuru ieraugot, doma par dārglietu kļūst.

Kurš gan no mums nav iegrimis ziemas zvaigžņotajās debesīs un aizsniedzies līdz savam sapnim, ieraudzījis to vienu – to savējo… Zvaigznes – brīnišķā nakts rota. Dimanti debesīs.

Ziemas zvaigžņotās debesis ar savu skaistumu, noslēpumainību un apburošo dziļumu izstādes māksliniekiem ir kalpojusi par spēcīgu iedvesmas avotu.

Un, lai zvaigžņu būtu tik daudz, cik sapņu, cik neizteiktu vēlēšanos.

Džidži Mariani (Gigi Mariani, Itālija)

Es cenšos spontāni iestrādāt savas ikdienas emocijas rotās. Manas emocijas ir tikpat dažādas cik zvaigznes debesīs, kā laika apstākļi, tāpēc iedvesma nekad nebeidzas. Kontrasts starp ģeometrisko formu un materiāla tekstūru ļauj man radīt darbus, kuri ir unikāli un skulpturāli – tajos oksidētais metāls ir tēlainais materiāls, ko uzklāj sudraba un zelta audeklam.

Lisa Hašimoto (Liisa Hashimoto, Japāna)

Savu rotu radīšanai iedvesmu smeļos dabā, gadalaikos. Mani iedvesmo ziema, neatkārtojamā sniegpārsliņa, vai piesnigušais mežs, kas ir pilns klusuma un sniegs, kas čīkst, atstājot pēdas nospiedumu tajā.

Man patīk organiskās formas dabā. Tās ir tik dažādas, nav divu vienādu formu, tāpat kā nav divu vienādu zvaigžņu debesīs.

Visbiežāk savas rotas veidoju no sudraba, vara un misiņa, visas rotas ir roku darbs.

Reka Lorins (Reka Lorincz, Ungārija)

Rotu dizains man nozīmē ikdienas sajūtu interpretāciju. Tā ir komunikācija starp manu iekšējo pasauli un ārpasauli. Rotas ir tās, kas šķietami neredzamo padara taustāmu un redzamu.

Caur rotām es demonstrēju dažādās visuma šķautnes.

Tajās ir attēlotas manas domas, emocijas un apkārtējās vides impulsi. Caur rotu mākslu es cenšos atspoguļot atšķirību starp sajūtu un realitāti.

Simeons Šomovs (Simeon Shomov, Bulgārija)

Lielākajai daļai manu darbu ir raksturīgs ilustratīvs sākums. Kā domai, kas sākumā dzimst skatoties zvaigznēs, vēlāk attēlotai skices firmā uz piezīmju lapiņas un visbeidzot, kā pavasara asnam izspraucoties no ziemas miega – īstai rotai izstādē. Dizainparaugi attīstās no zīmējumiem vai stāstiem, kas mums visiem ir pazīstami kopš bērnības.

Koncepcijas un idejas par dabu Man patīk šī saikne starp cilvēku, dabu un pasaku tēliem.

Es galvenokārt strādāju ar sudrabu. Izmantojot šī cēlmetāla kvalitāti, es izveidoju tekstūras un rakstus, kas slāņoti un lodēti kopā, var sasildīt jebkuru cilvēka sirdi, radot rotaļīgus simboliskus stāstus.

“KUR?” ES SAUCU VĒJĀ UN ZVAIGZNĒS,

“KUR PIEDZIMS BRĪNUMS?

,

Mākslas galerija Putti darbojas Rīgā kopš 2000. gada. Galerija sākotnēji tika dibināta ar mērķi popularizēt latviešu rotu mākslinieku sniegumu. Ar laiku tā savu darbību paplašināja un galerijas autoru loku papildināja ar izciliem ārzemju rotu māksliniekiem. Galerijas mākslinieki strādā atšķirīgās autortehnikās, veidojot unikālas rotas, kas pārstāv gan laikmetīgo, gan konceptuālo rotu virzienu.

Pievienot komentāru