Jo vairāk mēs dodam bērniem, jo mazāk viņi prot un grib

Mēs visi gribam, lai mūsu bērni būtu laimīgi, un vēlam viņiem pašu labāko.

Mūsu kā vecāku uzdevums ir iemācīt bērniem mācīties. Iemācīt sameklēt vajadzīgo informāciju un atšķirt patiesību no meliem. Iemācīt pārvarēt šķēršļus ar maziem zaudējumiem – gan fiziski, gan morāli.

Kā palīdzēt bērniem būt pieaugušiem un pastāvīgiem

Svarīgi ir iemācīt, nevis izdarīt viņus vietā! Nesniegt risinājumu jau gatavā veidā, nemocīties bērnu labā, nelutināt. Tā vietā mīlēt. Reizēm izdarīt pašam ir vieglāk, un atdot maksimumu – ir bauda. Bet.. jo vairāk mēs dodam bērniem, jo mazāk lietas viņi prot un grib.

Vispirms bērni ir cilvēki. Nevajag viņiem dot to, kas kavē viņu augšanu un attīstību.

Ir nepieciešams dot tikai to, kas patiešām palīdz viņiem kļūt par pieaugušajiem un neatkarīgiem.

Tāpēc pirmās lietas bērna personības veidošanā būs:

  1. Jau no sākuma fiziska patstāvība

Tie var būt pirmie soļi, barošana, tualete, mantas izvēle veikalā, kāpšana klintīs, lēciens baseinā… kolīdz tu redzi bērna gatavību rīkoties, atlaid viņu. Neietekmē viņu. Ļauj viņam iet savu ceļu. Aizsargā pret “nokrišanu” un brīdini par sekām, bet nedari visu viņa vietā.

  1. Pietiekama mobilitāte

Atceries, ka tikai enerģija rada enerģiju. Bezdarbība viņu nogalina. Neļauj bērniem slinkot. Arī pats neslinko. Esi pozitīvs piemērs. Pastaigas, pārgājieni, sporta aktivitātes – tas viss bērniem ir nepieciešams gluži kā svaigs gaiss. Bet tā viņi pārstās būt bērni.

  1. Mierīga un uzticību raisoša mājas atmosfēra

Šis ir ļoti svarīgs punkts. Ja situācija mājā ir nervoza, tad ne par kādu pārliecību un pastāvību nevar būt runa. Jebkuram bērnam māja ir vieta, kur viņu vienmēr mīl un gaida.

  1. Ģimenes pusdienas un sarunas

Manā ģimenē nekad tā nebija, bet vienmēr gribējās, lai būtu. Tas ir tik lieliski, kad visa ģimene sapulcējas, kad ir dzīva saziņa. Savstarpējās pieredzes apmaiņa un otra viedokļa respektēšana ir nenovērtējama.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Pievienot komentāru