Kā efektīvi apkarot nezāles starp āra plāksnēm un dobēm. Pieredzējuša agronoma padomi mazdārziņu īpašniekiem

.

Herbicīdi jebšu preparāti nezāļu apkarošanai nav īpaši populāri mazdārziņu īpašnieku vidū. Fakts ir tāds, ka mēs ļoti cenšamies nodrošināt, lai augļi un dārzeņi, ko ceļam galdā, būtu ekoloģiski tīri un dotu veselībai tikai labumu. Kam gan citam tad mums vajadzīgs mazdārziņš?

Bet ir gadījumi, kad ļoti grūti iztikt bez herbicīdu palīdzības, piemēram, likvidēt nezāles, kas izspraucas starp betona vai bruģa plāksnēm. Bet kādus ķīmiskos līdzekļus šajā gadījumā izmantot, lai netiktu nodarīts kaitējums videi un cilvēkam? Stāsta pazīstams krievu agronoms Andrejs Lozovojs.

Protams, tu vari 1-1,5 kilogramus amonija nitrāta izšķīdināt 10 litros ūdens un ar šo šķīdumu apsmidzināt plāksnes – nezāles “izdegs” tikai nedēļas laikā. Bet saknes paliks un pēc kāda laika atkal sadīgs jaunas nezāles. Tās pilnībā iznīcināt varēs tikai ņemot talkā herbicīdus.

Viens no efektīvākajiem ir herbicīdu preparāts “Arsenal” – tā sastāvā ir imazopīrs, viela, kas izraisa nezāļu nokalšanu. Šis līdzeklis noteikti iznīcinās nezāļu saknes, un pāris gadus ar to apstrādātās vietas būs brīvas no nevēlamas veģetācijas. Turklāt jāuzsver, ka “Arsenal”
neietekmē augsnes stāvokli, kā arī nekaitē cilvēkiem un dzīvniekiem.

Tikai ielāgo, ka šis preparāts var “staigāt” pa augsni 1 metra rādiusā. Mana draudzene dārzniece starp ziediem ar otu apsmērēja nezāļu lapas. Rezultātā iznīka gan nezāles, gan puķes. Tāpēc esi uzmanīgs, lietojot šo līdzekli. Bet ir nepārtrauktas iedarbības herbicīds, kas “nestaigā” pa augsni. Tas ir “Roundup” un visi tā analogi – tie nogalina tikai tos augus, uz kuriem nokļūst.

Ja nezāles vēl nav izdīgušas, herbicīds tās neskars, bet nonākot uz nezāļu dīgstiem, “Roundup” pārvietosies uz saknēm un tās likvidēs. Bet ir arī tādi herbcīdu preparāti, kas iznīcina tikai nezāles, neskarot kultivētos augus. Viens no pazīstamākajiem ir “Lontrel 300”, ko izmanto zemenēm. Nezāles “izdeg”, bet zemenes lieliski jūtas bez “konkurentiem”.

Lasi vēl: Kaimiņiene pastāstīja, kā fiksi notīrīt piedegušu gludekļa apakšu. Man vairs nav kaunā jāsarkst par traipiem uz drēbēm

Tikai ņem vērā, ka šis līdzeklis jālieto pēc ražas novākšanas. Zemeņu ogas visu absorbē kā sūklis, tāpēc pirms ražas novākšanas nezāļu apkarošanas līdzekļus izmantot nedrīkst. Kartupeļu lakstus var apsmidzināt ar modernu selektīvo herbicīdu “Lazurit”, kas iznīcinās nezāles, bet pašiem kartupeļiem nekaitēs. Tomēr es domāju, ka tas ir pārspīlēti. Kartupeļi ir irdenas augsnes kultūra, un labāk tos lieku reizi apraust un aprušināt, nevis izmantot “ķīmisko kapli”.

Bet tomātu stādi tikai priecāsies, ja tos apsmidzinās ar “Lazurit” . Devas ir minimālas. Neliela ampula uz 200 līdz 300 kvadrātmeriem noteikti nekaitēs ekoloģijai, turklāt šis līdzeklis ātri sadalās augsnē. Šis ir viens no nedaudzajiem preparātiem, kas iedarbojas gan caur lapam, gan saknēm, iznīcinot nezāles, kas vēl nav izdīgušas.

Kopumā mūsdienās bez herbicīdu lietošanas augkopībā, šķiet, iztikt nav iespējams. Tie var mums atvieglot dzīvi; turklāt modernajiem nezāļu apkarošanas preparātiem ir zems toksiskums un tie, paveicot savu darbu, ātri sadalās nekaitīgās vielās.

Tev tikai jāatceras, ka pēc lietošanas smidzinātājs obligāti jāizmazgā ar ūdeni, kam pievienots mazgāšanas līdzeklis. Ja neizmazgātā smidzinātājā iepildīsi citu šķīdumu, tas var kaitēt kultūraugiem un tie var sākt nīkuļot. Tātad – ja veici apsmidzināšanu, nekavējoties noskalo aparatūru.

COMMENTS

Pievienot komentāru