Ko “spoku mājā” Čornobiļas piepilsētiņā uzgāja dīvainu vietu pētnieki. Viņiem acis aiz brīnumiem iepletās!

Čornobiļas piepilsētas Pripatjas nomalē atradām ēku ar spocīgu uzrakstu “Iekšā nenākt!”. Šai būvei ir pieci stāvi, savulaik tā kalpojusi kā kopmītne. Tā atrodas patālāk no galvenās dzīvojamās zonas un vienmēr ir palikusi uzmanības “ēnā”. Arī tūristus uz šejieni diez vai vedīs, ja vien viņi paši neizteiks šādu vēlmi. Internetā tikpat kā nav atrodami mājas fotoattēli, tāpēc mums šķita interesanti, kas gan tur iekšā ir saglabājies?

 

Pirms avārijas Čornobiļas atomelektrostacijā (AES) dzīvoja cilvēki, kas pirms daudziem gadu desmitiem aizsāka pilsētas un AES celtniecību. Tā kā Pripatja pirmais mikrorajons tiek uzskatīts par vecāko no pieciem esošajiem, tad to skaitā attiecīgi ir arī šī māja.

 

Nedaudz apstaigājām māju un apskatījām Pripatjai neraksturīgos balkoniņus.

 

Iegājām ēkā un ieraudzījām daudz stendu un grafiti uz sienām. Par laimi, tas viss bija labi saglabājies, arī pati ēka labā stāvoklī. Uz grīdas stāvēja stends ar uzrakstu “Visu labāko bērniem.” Šīs frāzes vēsture: “Atcerieties, viss labākais, kas mums ir, ir paredzēts bērniem!” Šis citāts ņemts no Ļeņina rakstiem.

 

Pirmā stāva zālē saglabājies brīnišķīgs informācijas stūrītis, kur arī var izlasīt Ļeņina frāzes. Galu galā mēs visi zinām, ka Pripjata eksistēja un beidza pastāvēt PSRS laikā, tāpēc šajā mājā viss ir padomju stilā.

 

Kopmītnes koridors

Lūk, “Arodbiedrību stūrītis”, kas arī ir labi saglabājies

Pirmajā stāvā atradām ēdamzāli jeb bufeti šīs kopmītnes iemītniekiem. No tās pāri palikusi bija tikai ledusskapja vitrīna, galdi un plaukti

 

Zāle “Sarkanais stūrītis”

Dīvains uzraksts uz 335. istabiņas durvīm: “Nenākt iekšā, dzīvībai bīstami!”. Man šķiet, ka šo uzrakstu veica bijušie iedzīvotāji, kad pirms daudziem gadiem te viesojās vai arī te bija augsts radiācijas līmenis un uzraksta autori ir AES avārijas seku likvidatori

 

Un šeit ir vēl viens uzraksts tajā pašā istabiņā. “Sveika, Pripjata! Mēs nedomājām, ka atkal te atkal nokļūsim. 1994. gada 23. aprīlis. Diānai ir 12 gadi, bet Žeņam  –  7 gadi. Žeņa tika ieņemts šeit, bet viņam nebija lemts te piedzimt avārijas dēļ 8.08.86”. No šī uzraksta man uzmetās zosāda.

 

Civilās aizsardzības stūrītis, kas  avārijas dienā tā arī netika izmantots, jo neviens skaidri nesaprata, kas ir noticis.

 

 

COMMENTS

Pievienot komentāru