Latvijā atgriežas vērtīga vēstures liecība

Ārlietu ministrijā notiks sadarbībā ar Apvienotās Karalistes vēstniecību Latvijā un ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Kītu Šenonu (Keith Shannon) rīkota ceremonija – Latvijas Kara muzejā uz laiku glabāšanai un izvietošanai publiskai apskatei tiks nodots 1919. gadā britu militārās misijas vadītājam majoram Ostinam Henrijam Kīnenam (Austin Henry Keenan) piešķirts dzintars.

To pirms 100 gadiem viņam dāvāja toreizējais Latvijas Ministru prezidents Kārlis Ulmanis. Nozīmīgo vēstures liecību uz Rīgu atvedušas divas majora mazmeitas, kuras Latvijā ieradušās, lai piedalītos ar kuģi “Saratov” saistītos svinīgos atceres pasākumos Liepājā.

Svētku ceremonijā uzrunas teiks Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs un Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Kīts Šenons, klātesot majora mazmeitām un Latvijas Kara muzeja pārstāvjiem.

Dzintara nodošana uz laiku glabāšanā un izvietošanai publiskai apskatei Latvijas Kara muzejā uzskatāma par nozīmīgu Latvijas un Apvienotās Karalistes ciešo un draudzīgo attiecību apliecinājumu.

Pasākuma laikā līdztekus majoram O. Kīnenam dāvātajam dzintaram būs aplūkojama arī 1939. gadā K. Ulmaņa sūtītā apsveikuma telegramma par godu majora laulībām un citi materiāli.

Majors Ostins Henrijs Kīnens (Keenan; dzim. 1887 – ?) bija britu militārās misijas vadītājs, kurš 1919. gada 7. martā ieradās Liepājā, kur tobrīd atradās Latvijas Republikas Pagaidu valdība. Viņš bija atbildīgs par Pagaidu valdības Ministru prezidenta K. Ulmaņa sākotnējo aizsardzību britu militārajā misijā Liepājā, pēc tam – par K. Ulmaņa un ministru kabineta drošu nokļūšanu uz “Saratov” klāja.

Mediju ievērībai!

Mediju pārstāvji pasākumam aicināti pieteikties līdz 25. jūnija plkst. 14.00, rakstot uz e-pastu: [email protected] .

Pievienot komentāru