Maija mēnesī gaidāma diena, kad aizgājušo cilvēku dvēseles atgriežas uz zemes: kā viņus pieminēt un ko labāk nedarīt

Tiek uzskatīts, ka 5.maijā pienāks īpaša atceres diena, kurā saskaņā ar senajām tautas tradīcijām ir ierasts izsaukt savus senčus, kuri devušies uz citu pasauli.

Šajā dienā ticīgie godina svēto Teodoru Trihīnu. Šī diena jāvelta aizgājušo piemiņai. Šajā dienā cilvēki parasti apmeklē baznīcas, kur aizlūdz par saviem draugiem, radiniekiem un paziņām. Cilvēki mirst, bet dvēseles paliek vienmēr starp mums.

Šajā dienā ir pieņemts neplānot svarīgas lietas. Mūsu senči pārcēla kāzas, kristības un citus pasākumus uz citiem datumiem. Un 5. maijā pienāks īpašs laiks, kas paredzēts tikai to cilvēku piemiņai, kuri pameta mūsu pasauli.

Kāpēc šajā dienā ir pieņemt raudāt pie kapu kopiņām atceroties šo cilvēku?

Senatnē pastāv uzskats, ka šajā dienā mirušo radinieku dvēselēm ir iespēja iziet cauri pasaules smalkajai līnijai un redzēt savus mīļos. Bet, lai dvēsele atrastu pareizo ceļu uz mājām, ir nepieciešams to skaļi saukt. Asaras ir skaļākais sauciens.

Lasi vēl: Veiksme no Vangas. Pirms nāves slavenā pareģe esot nosaukusi trīs lietas, kas piesaista laimi ģimenē

Ko nevajadzētu darīt šajā dienā?

Zvejniekiem pastāv svarīgs aizliegums – šajā dienā makšķerēšana tiek uzskatīta par lielu grēku. Tiek pieņemts, ka šis noteikums ir saistīts ar faktu, ka upju zivis parasti sāk nārstot maija sākumā.

5. maijā absolūti nav vērts skaidrot attiecības ar kādu un sākt strīdus, jo šāda rīcība var stipri satraukt senču dvēseles.

Tautas ticējumi šai dienai

Ja šajā dienā ir zibens, tad visu maiju būs silts un skaidrs laiks;

Diena bez lietus nozīmē, ka rudens raža būs slikta;

Cilvēki, kuri dzimuši 5.maijā ir savu senču aizsardzībā.

Pievienot komentāru