Modini bērnu no rīta tā, lai viņam nebūtu stresa. Šis ir svarīgi!

Necenties bērnu, kurš ir jaunāks par 8 gadiem iepazīstināt ar modinātāju. Tā skarbā skaņa pēkšņi un asi pārtrauc miegu, un tas rada stresu vājai nervu sistēmai. Nobiedēta mazuļa organismā tiek aktīvi izdalīts stresa hormons norepinefrīns.

Tā rezultātā bērns var justies salauzsts visas dienas garumā, bet īpaši jūtīgiem bērniem var pat tas izraisīt regulārus murgus naktīs.

Papildus modinātājam, vecākiem būtu jāizslēdz šādi modināšanas “rīki”: pēkšņa spilgta gaisma, skaļa mūzika, vecāku izsaukums pavēles formā “Ātri celies!”, segas noraušana, nepatīkama kutināšana un citas pārāk aktīvas metodes.

Kļūda – žēlot mazuli un ļaut viņam pagulēt līdz pēdējam brīdim, bet pēc tam pieprasīt, lai viņš steidzīgi sataisās. Pareizi būtu pamodināt bērnu 15 minūtes ātrāk un veltīt šo laiku mierīgai pārejai no miega uz pamošanos.

  1. Solis. Pirmās skaņas

Bērnudārza vecuma bērniem ir ļoti spēcīga emocionāla saikne ar māti. Tu, iespējams, pamanīji, ka naktī pamosties burtiski sekundi, pirms viņš sāk raudāt. To pašu jūt arī bērns. Ja tu sāc klusām staigāt pa istabu, atvelc aizkarus, noliecies virs gultas, bērna miegs kļūs jutīgākas.

Maigi pamosties palīdz dabas skaņas, kas ierakstītas diskā. Optimālais variants – ne pārāk skaļas meža skaņas, putnu dziedāšana. Savukārt viļņu vai burbuļojošu strautu skaņas labāk atstāt uz vakaru. Šīs skaņas nevis pamodina, bet tieši pretēji – iemidzina.

  1. Solis. Glaudīšana gultā

Bērnu galudīšana nenozīmē viņu izlutināšanu. Tieši pretēji – rūpes par viņu veselību. Ķermenis “pamostās” vēlāk par smadzenēm. Muskuļiem nepieciešams laiks, lai pārietu no atslābināta stāvokļa aktīvā.

Dažas minūtes galudi bērnu, maigi sakot: “Mosties, labā kāja! Mosties kreisā roka! Vēderiņ, mosties!” Pārvieto plaukstu no centra uz perifēriju: piemēram, no gūžas uz kājām. Bērns pasmaidīja? Pārej pie sejas! Maigi noglāsti vaigus, uzacis, lūpas, pēc tam ausis. Tu vari dažādot bērna sajūtas. Piemēram, ļauj bērnam ar rokām glaudīt kaķēnu, lai pa viņa muguriņu “brauc” vilciens utt.

Starp citu optimālais ilgums rīta glāstiem ir 5 minūtes. Protams, to var darīt ilgāk, bet ne vairāk pa dāžam minūtēm. Pārāk ieilgusi masāža nevis pamodina, bet tieši pretēji – izraisa vēlmi apgriezties uz otriem sāniem.

3.Solis. Kādā krāsā ir rīts?

Pārsteidz! Piestiprini pie gultas smieklīgu sejas izteiksmi, papīra ziedus vai spilgtu attēlu. Lai jaunā diena būtu pa īstam jauna!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru