Par ko nedrīkst domāt pirms došanās gulēt, lai varētu ātri iemigt un netraucētu murgi

Bieži vien bezmiega iemesls ir mūsu pašu domas.

Vai domas spēj pamodināt

Domas var ne tikai liegt mums aizmigt, bet arī spēj mūs pamodināt nakts vidū. Kā, piemēram, murgu gadījumā. Domāšanas process neapstājas ne uz brīdi, kamēr vien mēs esam dzīvi, vienkārši naktī pār to valda zemapziņa.

Zemapziņa domā asociatīvi, tēlos. Un emocionālā sfēra uz šiem tēliem reaģē tāpat kā uz reālajiem. Tas nozīmē, ka sapnī mēs piedzīvojam tādas pašas emocijas kā nomoda stāvoklī: priecājamies, baidāmies, smejamies vai raizējamies. Un, kad izvērstā asociāciju ķēdīte sasniedz jaudīgu stresa stimulu, emocionālais uzliesmojums var būt tik spēcīgs, ka mēs pamostamies.

Par atmošanos un organisma mobilizāciju atbild veģetatīvās nervu sistēmas simpātiskā daļa, par atslābināšanos un mieru – parasimpātiskā daļa. Tās ir antagonistes un savstarpēji nomāc viena otru. Tāpēc uzbudinošie stimuli vienmēr mūs pamodina vai neļauj aizmigt, stāsta personības transformācijas treneris, krievu blogeris Rudijars.

Uzskaitīsim to, ko cilvēki bieži domā pirms gulētiešanas un tāpēc cieš no bezmiega.

 Par ko nedrīkst domāt pirms došanās pie miera

Ar vecumu cilvēkam veidojas domāšanas paradumi, tostarp tādi, kas saistīti ar došanos pie miera. Tie ne vienmēr ir konstruktīvi.

Pieradums domāt par pagājušo dienu. Es periodiski sastopos ar šādiem ieteikumiem: it kā noteikti pirms miega esot jāpadomā, cik daudz tu esi paveicis/paveikusi, apkopot aizvadītās dienas rezultātus. Rezultāts ir tāds, ka cilvēks ieciklējas uz problēmām un darbu.

Pieradums domāt par rītdienu. Ne mazāks kaitīgs un, iespējams, vēl graujošāks ir ieradums virzīt savas domas uz rītdienu, kad tev jāpaveicstahanoviešu cienīgi darbi un jāturpina cīnīties par savu vietu šajā pasaulē. Un atkal prātu pārņem problēmas.

Pieradums domāt par dzīves grūtībām, kuras jārisina. Tu nespēj atstāt domas pagātnē vai nākotnē, bet vienkārši guli un pārcilā prātā sarežģījumus, ar kuriem esi saskāries/saskārusies. Ļoti iedarbīgs veids, kā krasi paaugstināt savu trauksmes līmeni.

Pieradums aizmigt ar telefonu. Ja tu aizmiedz ar tālruni blakus un ciešiguli – tas ir īslaicīgi. Tālrunis – tas ir internets, sociālie tīkli un tūlītējās ziņojumapmaiņas programmas.Tur vienmēr ir sava dinamika. Ļoti jaudīgs rīks, kas veicina psihes problēmu rašanos.

Mēs pieminējām dažas izplatītas lietas, kas izraisa miega traucējumus. Bet vēl neesam atbildējuši uz jautājumu “Kas tad būtu jādomā pirms gulētiešanas, lai ātrāk aizmigtu?”

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Pievienot komentāru