Pasaules talka Latvijā ir atklāta!

Šodien, 2020. gada 19. septembrī plkst. 9.00 Daugavmalā pie Lielā Kristapa skanīgā un draudzīgā atmosfērā Latvijā tika atklāta Pasaules talka jeb “World Cleanup Day” (WCD). Pasaules talka tiek rīkota jau trešo reizi.

Šodien, neatkarīgi no dzīvesvietas, visi cilvēki tiek aicināti iesaistīties talkas aktivitātes, kas rudenī tradicionāli tiek atzīmētas ar “Laimes koku” stādīšanu. Atzīmējot Pasaules talku, Lielās Talkas patrons Latvijas Republikas prezidents Egils Levits atklās Latvijā pirmo Laimes koku parku Valdemārpilī.

Lielā Talka ik pavasari organizē uzkopšanas un labiekārtošanas talkas visā Latvijā, savukārt šodien, Pasaules talkas dienā, pievienojas visai pasaulei ar koku stādīšanas akciju “Laimes koki”, tādā veidā sniedzot Latvijas ieguldījumu pasaules klimata un ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā. Atskatoties uz notikumiem, kas ietekmēja pavasara talkas norisi, kustība Lielā Talka šodien aicina cilvēkus iespēju robežās iesaistīties gan labiekārtošanas un uzkopšanas darbos, gan Laimes koku stādīšanas aktivitātēs.

Akcijas “Laimes koki” mērķis ir:

· Veidot bērnos un jauniešos atbildības sajūtu par dabas saglabāšanu – veidot dziļāku izpratni par dabas procesiem, uzņemoties rūpes par kāda konkrēta koka izaudzēšanu;

· Stiprināt Latvijas kā zaļas, ilgtspējīgas un vides jomā atbildīgas valsts starptautisko tēlu;

· Veicināt aktīvāku sabiedrības iesaisti vides jautājumu risināšanā vietējā un globālā mērogā.

Šodien plkst. 12.00, Pasaules talkas ietvaros, kustība Lielā Talka un tās patrons Latvijas Republikas prezidents Egils Levits atklāj Latvijā pirmo Laimes koku parku Valdemārpilī.

Vita Jaunzeme, Lielās talkas vadītāja un organizatore: “Man rada neizsakāmu prieku tas, ka šis pasākums ik gadu aug plašāks un vērienīgāks. Gan talkošanas, gan koku stādīšanas aktivitātēs piedalās arvien vairāk cilvēku un, kas ir īpaši svarīgi, mēs redzam, ka pieaug interese no jauniešu un diasporas puses. Mūsu jaunatne ir mūsu visu nākotne. Viņu izglītošana par zaļo, ilgtspējīgo dzīvesveidu, kā arī mīlestības un cieņas pret dabu ieaudzināšana, ir mūsu svarīgākais ieguldījums pasaules nākotnē. Es ticu, ka katrs šodien iestādītais Laimes koks, tiks stādīts ar labām domām, ka arī laimes vēlējumiem sev, savam ģimenēm, savai valstij. Šādi laimes koki, kuru stādīšanas process tiek pavadīts ar gaišām domām, neizbēgami izaugs par vareniem dižkokiem un sniegs patieso prieku un laimi gan mums pašiem, gan mūsu pēctečiem!”

Aiva Sarma, Bērnu un jauniešu centra “Laimīte” direktore, piebilst: “Bērna izpratne vienmēr nāk no ģimenes. Ir būtiski, ka mēs, pirmkārt, sakārtojam vidi pašiem ap sevi un kopjam šo ģimenes tradīciju. Otrkārt, svarīgi, lai bērns saņem atbalstu arī no savas skolas. Es redzu, ka bērniem tas mūsdienās ir svarīgi – būt zaļiem, tīrīt un kopt dabu, bet tas ir iespējams tikai tad, ja no pašas bērnības ģimene, sabiedrība un skola rada šo labo piemēru. Arī mēs, Bērnu un jauniešu centrs “Laimīte” šogad stādīsim Laimes koku par godu mūsu 30 gadu jubilejai. Lai aug šie Laimes koki!”

Pasākumā piedalījās arī jaunieši, Bērnu un jauniešu centra “Laimīte” sporta deju dejotāji, kuri norādīja, ka vēlas lai Latvija ar katru gadu kļūtu arvien zaļāka un tīrāka, lai nākamajām paaudzēm tā paliktu skaista un sakopta. Par Lielās talkas atklāšanas skanīgumu parūpējās jauni mūziķi no Folkloras kopas “Kokle”, kuri ne tikai ieskandināja Pasaules talku ar dziesmu, bet arī atklāja, ka tiem pašiem ir svarīgi rūpēties par dabu un dzīvot tīrā un sakoptā vidē.

Par Lielo talku. Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī. Š.g. augustā patronāžu pārņēma jaunais Valsts prezidents Egils Levits. Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet arī mums [email protected] un [email protected], vai arī padalieties ar tiem sociālajos tīklos izmantojot tēmturus: #Lielatalka #WorldCleanupDay #Laimeskoki.

Aicinām visus, kuri šodien plāno piedalīties Pasaules talkā ar un iestādīt savu Laimes koku, atzīmēt tā atrašanās vietu, kā arī ierakstīt savu vēlējumu Lielās Talkas Laimes koku kartē https://talkas.lv/laimes-koki/.

Pievienot komentāru