Smieklu diena 1. aprīlis: kā viegli izjokot draugus, kolēģus un ģimenes locekļus

Kā 1. aprīlī jokojas dažādās valstīs

Francijā šiem svētkiem ir nosaukums Poissond”Avril (Aprīļa zivs). Bērni šajā dienā pielīmē papīra zivis pie savu draugu mugurām. Kad joka objekts atklāj joku, jokotāji kliedz: “Aprīļa zivs!”

ASV parasti izspēlē nelielus un vienkāršus jokus, piemēram, “tev kurpju šņores atsējušās”, bet skolnieki viens otram saka, ka atceltas stundas. Ja upuris uzķēries uz joka, tad viņam saka: “AprilFool” (Aprīļa muļķis).

Briti 1. aprīlī saviem draugiem “dāvina” olas ar tukšu vidu; kurpes ar abām kreisām kājām; virvi vēja sasiešanai; spaini bez apakšas u.c. jokainas dāvanas.

Somijā joku diena saistās ar senu tradīciju – lielu darbu laikā bērni tika nosūtīti pie kaimiņiem izpildīt “neīstus” norādījumus. Piemēram, viņiem no kaimiņiem vajadzēja atnest neeksistējošus, bet šķietami vajadzīgus instrumentus: stikla šķēres u.c. Kaimiņi savukārt bērnu sūtīja tālāk pie citiem kaimiņiem, kuriem it kā šos instrumentus nodevuši.

Kā joko 1. aprīlī medijos

Īsts 1. aprīļa joku piemērs bija BBC raidījums “Panorāma”, kas iznāca 50desmitajos gados, kad daudzi briti vēl neceļoja ārzemēs. Programmā pilnā nopietnībā tika teikts, ka Šveicē audzē spageti. Tika aprakstīti dažādi makaronu audzēšanas triki un kā šos “stādus” apdraud salnas.

1997.gadā neskaitāmiem Interneta lietotājiem bija izsūtītas elektroniskas vēstules, ka no 31. marta līdz 2. aprīlim Internets “aizveras” uz ģenerālo tīrīšanu. Tika norādīts, ka Internetu tīrīs pieci jaudīgi japāņu roboti.

Lasi vēl: 5 lietas, kuras nevajag darīt 1. aprīlī

Ne īpaši veiksmīgs joks 1992. gadā izdevās “LondonTimes”, kurš paziņoja, ka Beļģija drīzumā beigs pastāvēt, jo daļa tiks pievienota Nīderlandei, bet otra puse Francijai. Beigās Lielbritānijas ārlietu ministram nācās publiski skaidroties.

Avots:

sputnik

Pievienot komentāru