Uz sušī esošā zivs “atdzīvojās” un centās aizmukt no šķīvja

Visiem ir labi zināms fakts, ka ķīniešiem un japāņiem ļoti patīk ēst jēlas zivis. Viņi ar zivīm ietin rīsus vai rīsos ietin zivis. Sušī, sašimī, nagirī – ir daudz dažādu japāņu tradicionālās un nacionālās virtuves ēdienu, kuru sastāvā tiek izmantotas jēlas zivis.

Taču svaigā veidā tiek pasniegtas ne tikai zivis, bet arī citas jūras veltes. Ideālā gadījumā – tad, ja zivs vai jūras velte uz patērētāja šķīvja nokļuvusi vien pāris stundas pēc tās izmakšķerēšanas.

Tik svaigs ēdiens tiek uzskatīts par vienu no labākajiem un kvalitatīvākajiem. Taču reizēm zivis (šajā gadījumā gliemji) bija mazliet “par svaigu”.

Kāds japāņu virtuves apmeklētājs Kisivadā savā Twitter profilā dalās ar kādu video – šis materiāls teju uzspridzināja internetu! Šo video jau aplūkojuši septiņi miljoni skatītaju!

Video piesaistīja tik daudz skatītājus tādēļ, ka tajā redzamais gliemis “atdzīvojās” pa taisno uz šķīvja. Ēdienā esošais dzīvnieks atbildēja katram vīrieša pieskārienam ar irbulīti. Daudzi skatītāji uzdeva jautājumu, vai tad gliemji tiek pasniegti vēl dzīvi. Uz šo jautājumu atbildi sniedza paši pavāri: “Nē, gliemis esot bijis miris vēl pirms pasniegšanas.”

Šis ēdiens zināms kā “iki hokkigai”. “Hokkigai” – tā sauc vienu no šiem gliemjiem, bet “iki” – tā sauc produkta pagatavošanas veidu. Šos dzīvniekus uz restorānu atved vēl dzīvus, lai tos pagatavotu restorānā uz vietas. Tad mums visiem rodas loģisks jautājums – kādēļ tas vēl kustas? Vai tad tiešām tas būs tik slikti pagatavots? Un atkal atbilde ir “nē”.

Lieta tāda, ka gliemju ķermenis ļoti atšķiras no citu dzīvnieku organismiem. Viņiem nav smadzeņu, taču viņiem ir trīs pāri gangliju – nervu mezglu. Gangliji ir izvietoti visā gliemju ķermenī. Ar to palīdzību dzīvnieks ir spējīgs koordinēt savas kustības.

Šim gliemim, kas bija nonācis uz ēdiena šķīvja, šķiet, pāris no šiem nervu mezgliem bija neskarti, radot iespaidu, ka ar gliemi nekas nav noticis un tas spēj pilnvērtīgi funkcionēt. Tas arī paskaidro kustības, kuras radīja vīrieša nofilmētais gliemis.

Starp citu, vīrietis, kuram atnesa šo “iki hokkigai”, apēda savu maltīti. Japāņu vīrietis atzina, ka šī maltīte tiešām esot bijusi daudz gardāka. Tagad viņš tiešām zina, ka šajā restorānā ēdiens tiek pasniegts ļoti svaigs.

avots

Pievienot komentāru