Vai tu esi kādreiz domājis, kas notiek ar tetovējumiem un kā tie izskatās, kad cilvēks aiziet mūžībā. Šis!

Ilgu laiku zinātnieki nevarēja saprast, kāpēc tetovējuma tinte ir tik stingri ieēdas ādā- galu galā ādas šūnas tiek atjaunotas ļoti bieži. Jaunais atklājums parādīja, ka mirstošo šūnu pigmentu absorbē šis.

Jauni pētījumi Francijā ir atklājuši interesantu faktu. Kā jūs zināt, starp visiem cilvēka ķermeņa orgāniem āda tiek pakļauta vislielākajam ārējās vides stresam, un tāpēc tās šūnas tiek atjaunotas diezgan bieži. Tajā pašā laikā, kad cilvēks sevi notetuvē, tas nenodilst nedēļas laikā – tas tikai izbalē, bet tas prasa daudzus gadus. No pirmā acu uzmetiena tas ir pilnīgi neiespējami, taču mūsu ķermenis ir veidots ļoti neparasti: zinātnieki ir atklājuši, ka mirstot, ādas šūnas starpšūnu telpā atbrīvo uzkrāto pigmentu, kuru pēc tam notver jaunas šūnas!

Žurnālā Journal of Experimental Medicine publicētajā pētījumā tika aprakstīts, kā zinātnieki eksperimentēja ar pelēm un tetovēja to astes. Ādas imūnās šūnas, ko sauc par makrofāgiem, uztver pigmentu, kā vajadzētu. Tomēr, kad pētnieki mērķēja uz šīm šūnām, tetovējuma izskats nekādā veidā nemainījās. Notika tieši tas, uz ko cerēja biologi: pēc šūnas nāves tetovējuma tinte dziļi iekrita ādas slāņos, pēc tam to ievilka blakus šūnās.

Lasi vēl: Spalvas, sveces, dažādas smaržas. Šīs ir tikai dažas zīmes, kas liecina, ka mirušais tuvinieks cenšas ar tevi sazināties

Citā eksperimentā pētnieki transplantēja tetovētu ādas daļu no vienas peles uz otru un atklāja, ka pēc sešām nedēļām jaunā saimnieka ādas šūnas bija absorbējušas uzklāto pigmentu. Šī izturība izskaidro, kāpēc arheologi dažreiz atrod tetovējumus pat uz seno mūmiju ādas. Iepriekšējie pētījumi parādīja, kāpēc makrofāgi absorbē tinti: izrādās, ka tā ir izplatīta imūnā atbilde. Aizsargājošās šūnas tiek pievilktas pie brūces, ko nodarījusi tetovēšanas iekārtas adata, un absorbē tinti, jo tā ir svešs patogēns. Izolējot to pats par sevi, fāgs tādējādi aizsargā ķermeņa iekšējo vidi no potenciāli kaitīgas stimula ietekmes.

Neskatoties uz to, ka jaunais pētījums vēlreiz pierāda, ka tetovējums paliek uz mūžu, tas dod cerību arī tiem, kuri vēlas atbrīvoties no ādas zīmējuma. Kad tetovējums tiek noņemts ar lāzeru, tā impulsi iznīcina ādas šūnas un liek tām izdalīt pigmentu. Parasti pat pēc tam paliek tikko pamanāma pēdas, un tāpēc pētījums palīdzēs nodrošināt pilnīgi tīru ādu: kamēr lāzers iznīcinās vecās šūnas ar tinti, īpašie blokatori neļaus blakus šūnām tās absorbēt.

Avots: 9111

COMMENTS

Pievienot komentāru