Vīrietis atrada interesantu priekšmetu kādā no senas viensētas pamatiem un tā saturs pārsteidza vēl vairāk

Ir zināms, ka senos laikos, būvējot māju, svaigos pamatos stūrī zem pirmā vainaga tika ievietotas monētas. Tās varēja būt vai nu vara, vai sudraba, tas jau bija atkarīgs no īpašnieka un viņa maciņa biezuma.

 

Publicējam pētnieka pierakstus par savu interesanto atradumu.

Pētnieks stāsta: “Nonākot kārtējā viensētā, es ieraudzīju milzīgus pamatus, un tikai tad sapratu, ka tie nav mājas pamati, bet tikai saimniecības ēkas pamati. Man vajadzēja uzreiz pamanīt, ka nav ēkā nav krāsns, un tikai pēc tam izlemt, ko darīt”.

Nu, labi, es mēģināju izpētīt šos pamatus virspusēji. Uzgāju dažādus senlaiku priekšmetus, pirmā lieta bija loga daļa. Visticamāk, šī atlūza bija kaut kas līdzīgs fiksatoram.

Šī jostas sprādze piederēja zirga iejūgam, bet ar 99 procentu varbūtību.

Lasi vēl: TOP 5 vīriešu vārdi, kuru īpašnieki apprecas vienreiz un uz visiem laikiem. Atrodi arī sev šādu partneri un būsi laimīga!

Bet šis priekšmets, kas atgādina koka lapu, arī tiek attiecināts uz zirgu iejūgu. Tagad man kļuva skaidrs, ka tie nebūt nebija dzīvojamās ēkas pamati, bet, visticamāk, telpa, kurā turēja zirgus.

Pamatos tika atrasts arī puszvans. Jūs jau zināt, draugi, ka šis ir izplatītākais atradums, un parasti tiek uzietas tā pusītes.

Pamatu augšpusē es atklāju 1938.gada izlaiduma padomju monētas. Tās saglabājušās labā stāvoklī. Šis atradums mani pamatīgi iepriecināja. Tik ļoti, ka pat iebļāvos!

No kā pagatavots un kam domāts šis nelielais trauks, es neņemos minēt. Šī ir tikai puse no priekšmeta, otro pusi es neatradu.

Bet šīs 1925.gada izlaiduma 15 kapeikas atradu tieši uz pamatu stūra, iekšā dīvainā misiņa priekšmetā, kas atgādina trauku. Monēta, protams, bija lieliski saglabājusies.

Varbūt tā ir tīra sagadīšanās, ka šo trauku un sudraba 15 kapeikas es uzgāju pie pamatu stūra, varbūt tie tur tika ielikti speciāli. Tagad to precīzi nav iespējams noskaidrot.

 

p.s. Vēl mūsdienās nav retums, ka cilvēki dažādās vietās, grāmatās un bēniņos atrod senlietas un pat vērtīgus priekšmetus, kuri izturējuši laika pārbaudi!

Vai jums kādreiz ir izdevies atrast kādu interesantu lietu no tālas pagātnes? Uzraksti komentāros!

Pievienot komentāru